Vinkovci: Račan se zauzeo za oprezan pristup procjeni šteta

PREDSJEDNIK Vlade i njezina Kriznog stožera Ivica Račan zauzeo se danas u Vinkovcima za oprezan pristup procjeni šteta od suše na poljoprivrednim kulturama u Hrvatskoj.

U tom pogledu valja izbjeći licitiranja od županije do županije, te se suočiti s realnim štetama i vidjeti koliko ih možemo ublažiti, rekao je Račan.

Krizni stožer održao je danas sjednicu kojoj su nazočili i župani devet županija u kojima je proglašena ili će biti proglašena elementarna nepogoda zbog suše.

Na pitanje novinara nakon sjednice ima li u državnom proračunu 400 milijuna kuna za naknadu 30 posto šteta od suše, što je jedan od prijedloga Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Račan je ponovio kako će Vlada ustrajati na realnim procjenama šteta.

"Ne bi se smjelo dogoditi da u takvu pristupu najteže prođu najoštećeniji", poručio je, dodavši kako će Državna komisija za procjenu šteta kontrolirati procjenu šteta na terenu ne bi li se došlo do realnih ocjena.

Procijenjene ukupne štete od suše u Hrvatskoj od 1,4 milijarde kuna ocijenio je nerealnim, rekavši kako ne zna kako se došlo do te svote.

Račan je također najavio kako će Vlada definirati poželjan postotak u kojem će u naknadi štete sudjelovati Vlada. Koje će mjere poduzeti Vlada kako bi nadoknadila poljoprivrednicima štete od suša Račan nije htio reći, zamolivši novinare da se strpe do sutrašnje sjednice Vlade.

Radni posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji članovi Vladin Kriznog stožera počeli su obilaskom polja zasijanih šećernom repom na županjskom području u vlasništvu Martina Domaćinovića.

U izaslanstvu Kriznog stožera su osim Račana i potpredsjednika Gorana Granića i ministri Božidar Pankretić, Šime Lučin, Ljubo Jurčić, Roland Žuvanić i Davorko Vidović

Njih je Domaćinović izvijestio o štetama na 30 hektara zasijanih šećernom repom na kojoj je šteta zbog suše procijenjena na 50 posto. Ako idućih dana i padne kiša, po Domaćinovićevim riječima ona neće smanjiti štetu na usjevima jer je već prošlo razdoblje oblokovanja snopova biljaka.

Predsjednik Vlade Ivica Račan upozorio je da treba donijeti dugoročne mjere kako bi se, kako je rekao, takve i slične posljedice zbog suše što više ublažile.

Poljoprivrednike je pozvao da osiguraju polja, rekavši kako u Hrvatskoj samo pet do šest posto poljodjelaca osigurava usjeve, a u Europi više od 90 posto.

Pročitajte više