Vipnet uvodi mobilni pristup Internetu brži od ADSL-a

VIPNET je danas predstavio svoju novu uslugu namijenjenu prijenosu podataka koja omogućuje brzinu do čak 7,2 Mbit/s što je, kako je pojasnila Marie-Helene Magenschab, predsjednica Uprave Vipneta, dvostruko brže od klasičnog pristupa kojeg nude fiksni operateri putem ADSL-a.

Riječ je o nadogradnji već postojeće HSDPA mreže koja je dosad korisnicima omogućavala surfanje brzinama do 1,8 Mbit/s.

Marie-Helene Magenschab je kazala da alternativne tehnologije sve više doprinose uspjehu broadbanda u Europi te već sada čine oko 19 posto od ukupnih broadband linija. Istaknula je kako će se nagli rast mobilnog broadbanda i dalje nastaviti te se očekuje da će oko 2010. godine broj mobilnih korisnika širokopojasnog pristupa Internetu u svijetu prerasti broj fiksnih korisnika.

Korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu moći će koristiti brzine u downlinku od 7,2 Mbit/s dok će u svim ostalim gradovima s UMTS/HSDPA pokrivenošću biti omogućene brzine od 3,6 Mbit/s.

"Korisnici će tako skidati podatke dva, odnosno četiri puta brže u odnosu na prvu generaciju HSDPA tehnologije. To je ujedno 40, odnosno čak 80 puta brže u odnosu na GPRS prijenos podataka"-kazao je Mladen Pejković, član Uprave i tehnički direktor Vipnet.

Na Vipnetovoj novinarskoj konferenciji predstavljene su dvije nove PC kartice i USB modem koji se mogu koristiti na brzini od 3,6 Mbit/s.

Pročitajte više