Virovitica: Predani ključevi 16 stanova za hrvatske branitelje

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predala je danas u Virovitici ključeve za 16 novih stanova četrnaestorici hrvatskih ratnih vojnih invalida, majci poginulog branitelja i dvojici sinova poginulog branitelja.

Ministarstvo je u zgradu sa 16 stanova uložilo 5,3 milijuna kuna, a grad Virovitica osigurao je zemljište i komunalnu infrastrukturu. Izvođači radova bili su Niskogradnja iz Virovitice i Investgradnja iz Slatine.

Temeljni kamen položen je u studenom 1999., a gradnja je počela u svibnju 2000.

Zbog brojnih manjkavosti u izvedbi zgrada je građena gotovo četiri godine, a kad je izgrađena, uočeni su nedostatci koje je trebalo ukloniti kako bi mogla biti useljena.

"Nedopustivo je da se zgrade koje gradimo za hrvatske branitelje grade u nedogled i s nedostatcima. Zato ćemo u dogovoru s Ministarstvom graditeljstva, koje gradi stanove za Ministarstvo branitelja, što je moguće više poboljšati model kako bi se stanovi gradili brže i uspješnije", rekla je ministrica Jadranka Kosor.

"Osim toga", dodala je, "takve zgrade treba graditi po unaprijed poznatim potrebama stanara. Znači, ne da se ljudi prilagođuju stanovima, nego da stanove treba prilagoditi ljudima i njihovim potrebama, osobito invalidima".

Ministrica Kosor je najavila i da će novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji se dorađuje, za 14 dana doći pred Vladu, a na početku jesenskog zasjedanja i pred zastupnike Hrvatskog sabora.

Pročitajte više