Virus hara Vrgorcem, 200 djece oboljelo u mjesec dana, sedmero ih prebačeno u KBC Split

Ilustracija: Shutterstock

NA PODRUČJU Vrgorca došlo je do epidemije. Prošlog mjeseca 200 djece zatražilo je liječničku pomoć kod lokalne pedijatrice. Kroz ambulantu je prošlo 30 posto djece više nego obično, a sedmero ih je prebačeno u splitsku bolnicu. O čemu se radi, još se ne zna. Sumnja se na virus. Uzeti su uzorci i poslani su na analizu. Rezultati se očekuju uskoro.

Djeca su se javila zbog povišene temperature i respiratornih smetnji.

"Liječnica iz Vrgorca javila se našoj epidemiologiji, dr. Bebek je otišla u Vrgorac, nije primijetila ništa neuobičajeno. Djeca su imala respiratorne infekcije, konjuktivitis, upalu mišića. Zvali smo dr. Saragu, predstojnika Klinike za dječje bolesti. Oni su uzeli uzroke i dali ih na analizu. Virus se prenosi kašljem, direktnim kontaktom. Bolest je benigna i ne ostavlja posljedice", kazala nam je dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Mještani sumnjaju da je u pitanju nečista voda.

"Nikako, to je isključeno. U slučaju da je voda uzrok zaraze, imali bi crijevne simptome i svi bi oboljeli odjednom. Istina je da smo prije par godina imali problem s vodom na tom području i bilo je oboljelih, no sa sasvim drugim simptomima", kazala nam je dr. Ninčević.

Pročitajte više