Virus SARS-a pronađen kod cibetke

KORONA virus, uzročnik atipične upale pluća pronađen je kod cibetke, azijskog sisavca mesojeda koji je sličan mački, tvrde istraživači sa sveučilišta u Hong Kongu.

Za znanstvenike je riječ o važnom otkriću u borbi protiv virusa koji uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS). U svijetu je dosad od te bolesti umrlo 688 osoba, a zaraženo je 8113.

Istraživači sa sveučilišta u Hong Kongu i zdravstvene službe na jugu Kine "uspješno su izolirali korona virus koji je uzročnik SARS-a u cibetke", kaže se u priopćenju.

"Otkriće je bitno za suzbijanje bolesti", dodaje se u priopćenju.

Skupina ekoloških udruga zatražila je od vlasti u Pekingu da zabrani jedenje divljih životinja čije je meso na cijeni u tradicionalnoj kineskoj kuhinji.

Cibetka je zaštićena prema Washingtonskoj konvenciji o ugroženim vrstama, a njezino se meso jako cijeni.

Cibetka (Viverra civetta) uobičajeno je ime tridesetak vrsta sisavaca mesojeda, a izgleda kao velika mačka od dvadesetak kilograma, s kratkim nogama, zdepasta, sive dlake s crnim pjegama. Duž leđa ima crnu prugu, vrat je sivo-crn, a šape su potpuno crne.

Podrijetlom je iz toplih područja jugoistočne Azije, južne Europe i Afrike. Pripada porodici Viverridae, a hrani se biljem i voćem, ali i manjim kralježnjacima, nekim beskralježnjacima i strvinom.

Uzgaja se u zatočeništvu u nekim područjima, a tražena je jer izlučuje tvar koja ulazi u sastav nekih mirisa, kao i zbog mesa koje jako cijene ljubitelji "egzotičnog" mesa.


Pročitajte više