SPAŠAVANJE GAZDE Državne firme isplatile više od 10 milijuna kuna uskrsnica u Konzumovim bonovima

Foto: Index, Hina, 123rf

VIŠE od deset milijuna kuna koje su državne tvrtke i tvrtke u vlasništvu lokalne uprave podijelile svojim zaposlenicima za Uskrs, morat će se potrošiti u Konzumovim dućanima. Naime, i ove godine većina uskrsnica podijeljena je u Konzum bonovima, i to u iznosu od 400 kuna.

HEP grupa podijelit će svojim zaposlenicima uskrsnice u vrijednosti od 400 kuna po zaposleniku, a ugovor je sklopljen s Konzumom. U HEP-u će se tako na uskrsnice potrošiti 4,8 milijuna kuna.

HEP i Zagrebački holding u Konzumovim dućanima

"Za radnike vladajućeg društva HEP d.d. i radnike drugih društava sa sjedištem u Zagrebu, ugovor je sklopljen s tvrtkom Konzum d.d. koja je u transparentno provedenom postupku ponudila najveći rabat", kažu nam u HEP-u, dodajući da su za potrebe radnika u ostalim organizacijskim jedinicama HEP grupe, u postupke nabave uključeni različiti trgovački lanci s adekvatnom lokalnom prodajnom mrežom.

I Zagrebački Holding je za gotovo 12 tisuća svojih zaposlenika namijenio uskrsnicu od po 400 kuna po zaposleniku, što bi bilo manje od 4,8 milijuna kuna.

"Upiti za inicijalnu informativnu neobvezujuću ponudu upućeni su tvrtkama: Kaufland, Konzum, Lidl, Plodine i Spar. Ponuda tvrtke Konzum bila je najpovoljnija te je kao takva i odabrana", kažu nam iz Zagrebačkog Holdinga.

I zagrebačka Gradska uprava za svojih više od 2600 zaposlenika također je osigurala, kako doznajemo, uskrsnice u vrijednost od 400 kuna. Također u Konzum bonovima.

Lutrija i Fina u vladin dućan

"Hrvatska Lutrija je temeljem obaveza iz Kolektivnog ugovora isplatila dar u naravi u iznosu od 400 kuna u obliku bonova za trgovački lanac Konzum", kažu nam iz Hrvatske lutrije, dodajući da je njihova prodajna mreža rasprostranjena u svim dijelovima Republike Hrvatske te je, osim cijene i uvjeta plaćanja, teritorijalna pokrivenost bila jedan od osnovnih uvjeta.

Uskrsnicu je dobilo svih 1303 zaposlenika.

"Financijska agencija, sukladno uvjetima Kolektivnog ugovora, isplatila je uskrsnicu u iznosu od 400 kuna po radniku. Uskrsnica je isplaćena u bonovima trgovačkih lanaca Konzum, Tommy te Pemo", stoji u odgovoru Fine na upit Indexa o isplati uskrsnice.

Fina se odlučila na trgovačke lance, kako nam kažu, na temelju dostupnosti prodajnih mjesta određenog trgovačkog lanca na teritoriju pojedine Finine podružnice te na temelju rabata koji im je odobren od strane trgovačkih lanaca.

Ima i onih koji neće morati potrošiti uskrsnice u Konzumu

No, ima i onih koji se nisu odlučili na Konzum bonove. U HŽ Infrastrukturi, gdje ima malo više od 5 tisuća zaposlenih, uplatit će iznos od 400 kuna na tekuće račune. U Hrvatskim autocestama održavanje i naplata cestarine, gdje je zaposleno 2826 radnika, isplaćen je jednokratni dodatak na plaću u neoporezivom iznosu od 500 kuna i dar u naravi u ukupnom iznosu od 400 kuna u obliku nadoplate na ENC račun. U HAC-u je podijeljena uskrsnica pod istim uvjetima.

Pročitajte više