Više od 100 talibana poginulo u dva iznenadna napada u Afganistanu

TALIBANI su na jugu Afganistana izveli dva iznenadna napada, u čijim su borbama deblji kraj izvukli upravo oni, sa preko stotinu poginulih među svojim redovima, prenosi Associated Press.

U prvome od dva napada na grad Lashkar Gah poginulo je oko 60, a u drugom oko 40 talibanskih pobunjenika, navode afganistanski dužnosnici. Talibani su u napadu koristili rakete i teško naoružanje, a grad su napali organizirano s tri strane, nešto iza ponoći po lokalnom vremenu.

Afganistanske snage uspjele su ih odbaciti tek nakon nakon što im je upomoć stigla NATO-va zračna podrška. NATO je izvijestio kako su u napadu poginule brojne neprijateljske snage.

"Ako su pobunjenici planirali spektakularni napad prije početka zime, ovo je bio spektakularan promašaj", kazao je general Richard Blanchette, glasnogovornik NATO-vih snaga u Afganistanu.

S gradskih rubova, vlasti su uspjele pokupiti 41 mrtvog talibana, a procjenjuje se kako su sami talibani s bojišta sa sobom odnijeli još 20-tak leševa. Navedene brojke mrtvih nitko nije mogao i službeno potvrditi, a valja napomenuti kako su afganistanski dužnosnici i ranije znali pretjerivati s brojem žrtava.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više