Više od 160 mrtvih u urušavanju rudnika žada u Mjanmaru

Foto: Epa

BROJ mrtvih nakon odrona zemlje u rudniku žada na sjeveru Mjanmara veći je od 160, a strahuje se da je još više ljudi poginulo, objavile su danas vlasti, dok se drugi dan nastavlja potraga za rudarima.

Gomila otpada iz rudnika urušila se u jezero, pokrenuvši val blata i vode koji je zatrpao veliki broj radnika.

Do četvrtka navečer pronađena su 162 tijela, kazali su vatrogasci.

Lokalni dužnosnik ministarstva informiranja Thar Lin Maung kazao je, međutim, u petak da je poginula 161 osoba, dok su 43 hospitalizirane. Akcija spašavanja nastavlja se, rekao je.

U tijeku identifikacija žrtava

Oko polovicu žrtava potrebno je tek identificirati, rekao je, dodajući da su mnogi bili migranti koji su živjeli u malom šatoru blizu rudnika.

Ceremonija za davanje financijske pomoći obiteljima stradalih bit će održana u petak, kazao je. Oko 80 tisuća dolara donirali su regionalna vlada, udruženje industrijalaca, udruženje zlatara i jedna rudarska kompanija.

Rudari su radili u području Hpakanta u državi Kachin, koje je središte mjanmarske industrije žada.

Odroni i druge nesreće česte su u slabo reguliranim rudnicima Hpakanta, u koje dolaze raditi osiromašeni radnici iz cijelog Mjanmara.

Žad se većinom izvozi u Kinu.

Nesreća koja se dogodila u četvrtak najgora je u više od pet godina.

Oko 100 osoba poginulo je 2015. u rudniku žada, nakon čega su ojačali zahtjevi za regulacijom tog sektora, dok je 2019. poginulo 50 ljudi.

Pročitajte više