Više od 2,2 milijuna Tajvanaca u ljudskom lanacu koji se proteže na 500 kilometara

VIŠE od 2,2 milijuna građana Tajvana primilo se za ruke u subotu kako bi sastavili ljudski lanac uzduž tog otoka u masovnom prosvjedu protiv kineske raketne prijetnje i pozvali na mir.

Bivši predsjednik Lee Tehn-hui, koji je inicirao taj skup, i sadašnji Chen Shui-bian predvodili su prosvjednike u Miaoliju, na sjeverozapadu Tajvana. Prosvjednici su, držeći se za ruke, uzvikivali "Reci da Tajvanu".

Prosvjedom, koji se protezao skoro 500 kilometara od Keelunga na sjeveru do Pingtunga na jugu, također je obilježena 57. obljetnica masakra iz 1947. godine, kada je, u pokušaju ugušenja pobune na Tajvanu, ubijeno 30.000 ljudi.

"Naš ljudski lanac inspirirale su tri baltičke države - Litva, Latvija i Estonija - gdje je više od 2 milijuna ljudi sastavilo ljudski lanac kako bi pozvali na neovisnost od Sovjetskog Saveza 1989.", rekao je glavni organizator Huang Jaw-tong.

Taipei je optužio Peking, koji smatra Tajvan kineskom pokrajinom koja nema pravo proglasiti neovisnost, da je razmjestio 496 raketa i uperio ih prema otoku.

Pročitajte više