Više od 80 posto Španjolaca protiv rata u Iraku

VELIKA većina Španjolaca, njih čak 84,7 posto, protivi se ratu u Iraku, pokazala je anketa koju je u subotu objavio španjolski dnevnik El Mundo, a koja je provedena nakon velikih prosvjeda održanih prošlog vikenda u cijelom svijetu.

Na pitanje o tome da li su skloni ratu u Iraku, 84,7 posto je odgovorilo ´ni u kom slučaju´, dok je 11,8 posto ratnu opciju prihvatilo odgovorivši sa ´da, ako to odobre Ujedinjeni narodi´. Samo je 2,3 posto ispitanika odgovorilo da odobrava rat koji bi povele Sjedinjene Države i njihovi saveznici, dok ih je 4,6 posto ostalo suzdržano.

Preko dvije trećine Španjolaca, njih 75,4 posto odbacuje stajalište svoje vlade u odnosu na iračku krizu, nasuprot njih 20,2 posto koji ga podupiru, dok se 4,6 posto nije izjasnilo.

Unatoč tome, 55,6 posto Španjolaca ocijenjuje da Sadam Husein predstavlja prijetnju svjetskom miru, nasuprot njih 37,8 posto koji to ne misle.

Španjolski premijer Jose Maria Aznar, čija je zemlja trenutno nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, čvrsto podupire američko stajalište u pogledu iračke krize.

Pročitajte više