Više od polovice Amerikanaca misli da je Trump rasist

Ilustracija: 123rf

ISTRAŽIVANJE sveučilišta Quinnipiac čiji su rezultati objavljeni ovaj tjedan pokazuje da 51% Amerikanaca vjeruje da je Donald Trump rasist. 45% smatra da nije. 

Trumpovim protivnicima ovo vjerojatno i nije veliko iznenađenje. Ipak, ovdje nije riječ o uobičajenom protivljenju Donaldu Trumpu, nego o činjenici da 51% američkih birača smatra da je njihov predsjednik rasist, javlja CNN

Gori od južnjačkog segregacionista

U usporedbi s ovim istraživanjem, rezultati ankete iz 1968., kada se za predsjednika SAD-a natjecao bivši guverner Alabame i istaknuti segregacionist George Wallace, pokazali su da je njega rasistom smatralo svega 41% Amerikanaca. 

Ovi brojevi mogu se analizirati na više načina i nijedan od njih ne ide u prilog Trumpu. Može se reći da više američkih birača vjeruje da je Trump rasist nego što je 1968. vjerovalo da je rasist čovjek koji se kandidirao kao protuteža pokretu za prava Afroamerikanaca. Također se može reći da, iako otprilike isti broj Amerikanaca vjeruje i ne vjeruje da je Trump rasist, to je još uvijek veći broj nego u slučaju Wallacea (41% da je rasist, 40% da nije, 19% neodlučnih). 

Jedino što bi Trumpu moglo ići u prilog je činjenica da je broj Amerikanaca koji ga smatraju rasistom već dulje vrijeme stabilan. 2018. je o njemu to mislilo 49% američkih birača. 

Loša prognoza uoči predsjedničkih izbora 

Ipak, posljednja istraživanja pokazuju da je Trump grdno pogriješio ako je mislio da će mu uvrede na račun liberalnih zastupnica u Kongresu podići popularnost, budući da njegov rad podupire svega 43% američkih birača, koliko i prije mjesec dana. 

U slučaju da se ovaj trend nastavi, Trumpu se ne smiješi uspjeh na predsjedničkim izborima u SAD-u sljedeće godine. 

Posljednji put kada mu je rejting bio na ovoj razini demokrati su pobijedili na izborima za Zastupnički dom Kongresa. 

 

Pročitajte više