Više od polovice Austrijanaca protiv nošenja burki

VIŠE od polovinu Austrijanaca islam smatra prijetnjom, a tri četvrtine ih smatra da se muslimani u Austriji dovoljno ne prilagođavaju austrijskom društvu, rezultat je istraživanja javnoga mnijenja instituta IMAS. S tvrdnjom "Islam je prijetnja za Zapad i njegov način života" slaže se 54 posto ispitanih Austrijanaca, dok ih se 71 posto slaže da Islam nije kompatibilan sa zapadnim konceptom demokracije, slobode i tolerancije.

Kao prijetnju islam shvaća najveći broj osoba starijih od 50 godina sa srednjom stručnom spremom koje žive na selu. Među njima je najviše glasača slobodarske ili pučke stranke, a najmanje osoba sklonih stranki zelenih. Visokih 72 posto Austrijanaca ocjenjuje da se muslimani koji žive u Austriji ne žele dovoljno prilagoditi načinu života austrijskih obitelji.

Rezultati istraživanja koje je provedeno u protekla dva mjeseca, objavljeni su na vrhuncu predizborne kampanje predsjedničkih izbora koji su na rasporedu 25. travnja. Za predsjedničku funkciju se, osim sadašnjega predsjednika Heinza Fischera, bore i krajnja desničarka Barbara Rosenkratz koja se zalaže za ponovno uvođenje nadzora na austrijskim granicama, te Rudolf Gehring koji je odlučni protivnik gradnje minareta.

Pročitajte više