VIŠE OD SEDAM TISUĆA STUDENATA U PET STUDENtSKIH DOMOVA

U akademskoj 2003./2004. godini u pet zagrebačkih studentskih domova Stjepan Radić, Cvjetno naselje, Ante Starčević, Lašćina i Ivan Meštrović, bit će smješteno 7325 studenata.

Po riječima Ivana Leškovića, v.d. pomoćnika ravnatelja za smještaj Studentskog centra, to je za 169 mjesta više nego dosadašnjih godina jer će obnovom Doma "Ante Starčević", među studentima popularne "Šare", biti prošireni i smještajni kapaciteti.

Obnovljeni će dom imati 1239 mjesta, a prve će studente primiti tek 20. prosinca. "Šara" bi tako do kraja godine trebala postati jedan od najreprezentativnijih studentskih domova u Hrvatskoj, a po opremljenosti mogao bi biti konkurentan europskim studentskim domovima.

Umjesto dosadašnjih zajedničkih katnih sanitarnih čvorova, obnovljeni će dom imati po jednu kupaonicu na dvije sobe, svaka soba imat će hladnjak, priključak za kabelsku televiziju, telefonsku liniju, besplatan priključak na internet, portafon, a prostor paviljona bit će pod videonadzorom.

Osim toga, bit će opremljena i praonica rublja, salon za prijem gostiju, učionica i kompjutorska radionica. Devet soba posebno je prilagođeno potrebama invalida. Cijeli projekt obnove tog studentskog doma stoji 43 milijuna kuna, koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Na upit o vlasništvu zgrade u kojem je smješten Studentski dom "Ivan Meštrović", a koja pripada HAZU-u, Lešković je rekao kako se to pitanje svake godine iznova aktualizira.

"Mi se ponašamo kao da se ništa ne događa i useljavamo studente. Voljni smo razgovarati i o nekom alternativnom zamjenskom rješenju, no nadležni moraju biti svjesni burnih studentskih reakcija ako se taj dom jednostavno ukine", ustvrdio je Lešković.

Najtraženiji dom je Cvjetno naselje, te 5. i 6. paviljon doma "Stjepan Radić", a od iduće godine to će zasigurno biti i "Šara". Mjesta u tim domovima, po Leškovićevim tvrdnjama, mogu se dobiti jedino na temelju bodova na ocjene.

Rujanski rok za useljenje u studentske domove istječe danas, a listopadski je rok od 1. do 10 listopada. Oni koji se u tom roku ne usele, a dobili su mjesto, smatraju se odustalima.

Student za mjesto u trokrevetnoj sobi plaća 68, u dvokrevetnoj 115, a u jednokrevetnoj 125 kuna mjesečno.

Pročitajte više