Visoki tlak možda je upalna bolest

STUDIJA provedena na više od dvadeset tisuća žena pružila je dokaze da visoki krvni tlak može dijelom biti i upalna bolest, a to bi otkriće moglo pružiti nove putove traženja lijeka, objavili su znanstvenici.

U izvještaju iz bostonske bolnice Brigham and Womens Hospital kaže se da je taj zaključak utemeljen na jednoj krvnoj bjelančevini koja je marker za upalne procese, a kako se čini, i predznak visokoga krvnog tlaka.

"Osim poznatih faktora poput načina života i prehrambenih rizika, uglavnom se ne zna kako identificirati osobu kojoj prijeti visok krvni tlak", kaže Howard Sesso, autor studije objavljene u novom broju časopisa Journal of the American Medical Association.

"Zato je primarna prevencija teška. Podaci iz ove studije zanimljivi su jer su prvi krupan dokaz da nam razina C-reaktivne bjelančevine može pomoći u predviđanju opasnosti o hipertenzije", dodao je.

Povećana razina te bjelančevine povezuje se s kroničnim aktiviranjem imunološkoga sustava, drugim riječima s upalnom reakcijom, piše u tome tekstu.

Istraživači su osam godina pratili krvni tlak 20.525 žena starijih od 45 godina. Kod onih kod kojih je u početku ispitivanja razina te bjelančevine bila viša, i rizik za nastajanje hipertenzije bio je 52 posto viši, otkrila je studija.

Istraživači već znaju da upala ima važnu ulogu u razvoju bolesti srca, a upala se lako mjeri jednostavnim i jeftinim krvnim pretragama koje traže tu bjelančevinu.

"Već znamo da je (ta bjelančevina) bolji pokazatelj opasnosti od infarkta nego što je to kolesterol", kaže Paul Ridker, drugi autor studije.

"Ovi podaci koji bjelančevinu povezuju s razvojem visokoga krvnog tlaka govore nam da upala možda ima i važnu ulogu u nastajanju vaskularnih bolesti u cijelom tijelu. Budemo li mogli predvidjeti i spriječiti povišenje krvnog tlaka, možda budemo na pravom putu prema prevenciji kapi", rekao je.

Idući korak, dodao je, bit će "otkriti mogu li se terapije za liječenje upale upotrijebiti i za smanjivanje rizika".

(Hina) vm dgk

Pročitajte više