AFERA POMOĆNIK

Visoki Upravni sud potvrdio da je Šegon bio u sukobu interesa

Foto: VUS/Index

VISOKI Upravni sud odbio je žalbu Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, da se poništi odluka Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa koji ga je u 2014. godine proglasio krivim, odnosno da je u aferi Pomoćnik, koju je razotkrio Index, bio u sukobu interesa. Već prije, 2016. godine, Upravni sud također je odbio Šegonovu žalbu, no čini se da Linićev intimus ne odustaje.

>> Index otkrio najveću SDP-ovu korupcijsku aferu

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv Branka Šegona radi utvrđivanja je li se dužnosnik u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u situaciji sukoba interesa te je li prekršio neko od načela djelovanja iz članka 5. ZSSI-a zbog stupanja u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om i to nakon što je Index 10. siječnja objavio članak o kreditu koji je dobila Šegonova Facta Vera.

Šegon je u Ministarstvu financija upravljao radom Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, a 2013. godine HBOR je dobio 850 milijuna državnih kuna dok je Šegon bio zadužen za nadzor kako se upravlja tim novcem, obavljao je i kontrolu kreditnih institucija.

Šegon je proglašen krivim jer nije prijavio jamstva na kredit te da nije odijelio "privatno od javnog" u slučaju kredita Facta Veri, a tako je povrijedio načelo jednakosti pred zakonom. Kažnjen je iznosom od 32 tisuća kuna.

Visoki upravni sud odbacio je Šegonovu žalbu s obrazloženjem kako je kredit HBOR-a tvrtki Facta Vera povoljniji kako za tvrtku, a tako i Šegona kao jamca. Utvrđeno je i kako je Šegon trebao znati da je u mogućem sukobu interesa.

p-4-14-19-54 by Index.hr on Scribd

Pročitajte više