Vitamin C pomaže kod pasivnog pušenja

VITAMIN C može spriječiti oštećenja uzrokovana pasivnim pušenjem i nudi nam novi način zaštite od dima cigareta pušača kojima smo okruženi, pokazalo je istraživanje objavljeno nedavno u SAD-u.

U istraživanju je sudjelovalo 67 nepušača izloženih duhanskom dimu, a rezultati su pokazali da su oni koji su dnevno uzimali 500 mg vitamina C imali manju razinu kemijskih spojeva koji se povezuju sa štetom koju nam nanosi duhanski dim.

Istraživanje nije trajalo dovoljno dugo da bi se moglo reći hoće li oni koji uzimaju veće količine vitamina C imati i manje šanse da obole od tumora ili bolesti srca, ali Marion Dietrich sa sveučilišta u Kaliforniji, koja je vodila istraživanje, smatra da su rezultati ohrabrujući.

"Rezultati pokazuju da vitamin C može pomoći nepušačima da se zaštite od pasivnog pušenja", tvrdi Dietrich.

U istraživanju je sudjelovalo 67 dobrovoljaca, podijeljenih u tri skupine. Svi su bili nepušači a bili su izloženi pasivnom pušenju.

Jedna skupina dobivala je dnevno 500 mg vitamina C, druga skupina je uzimala vitamin C, vitamin E i antioksidacijsku alfalipoičnu kiselinu, a treća je skupina dnevno uzimala tablete s placebom.

Nakon dva mjeseca, dobrovoljcima je napravljen pregled krvne slike koji je pokazao da su najmanju štetu od pasivnog pušenja pretrpjeli oni koji su dnevno uzimali veću količinu vitamina C.

Znanstvenici međutim upozoravaju kako rezultate ovog istraživanja treba uzeti s oprezom.

"Nemojte misliti da ćete većom količinom vitamina C uspjeti spriječiti loše posljedice pušenja", upozorava Gladys Block, profesorica nutricionističke epidemiologije iz Kalifornije.

"Poruka ovog istraživanje nije ta da ćete uzimanjem vitamina C spriječiti loše posljedice pasivnog pušenja ili pušenja općenito. Ali, ako ste u situaciji u kojoj ne možete spriječiti izloženost duhanskom dimu, preporučujemo uzimanje veće količine vitamina C", zaključuje Block.

Pročitajte više