Vitamini prije trudnoće sprečavaju prijevremeni porođaj

ŽENE koje uzimaju multivitaminske pripravke prije trudnoće moraju se manje bojati prijevremenog porođaja, objavljeno je u jednoj novoj studiji.

Prema tom istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Epidemiology od studenoga, a provedeno na Sveučilištu američke savezne države Sjeverne Karoline, žene koje su uzimale multivitaminske preparate prije začeća bile su u čak upola manjoj opasnosti da rode prije 37. tjedna trudnoće, objavljeno je na web stranici Health agencije Reuters.

No pokazalo se da nastavak uzimanja multivitaminskih pripravaka u prvim mjesecima trudnoće ni na koji način ne štiti od prijevremenog porođaja, kaže se u tom izvještaju.

Autor studije, dr. Anjel Vahratian objašnjava kako je u multivitaminima folna kiselina, jedan od B vitamina, koji u ranoj trudnoći sprečava porođajne defekte mozga i leđne moždine.

Na temelju dosadašnjih istraživanja vjeruje se da folna kiselina povoljno djeluje na posteljicu koja omogućuje rast fetusa u kasnijim mjesecima trudnoće.

Iako studija tvrdi da vitamini u trudnoći više ne utječu na opasnost od prijevremenoga porođaja, to ne znači da nisu korisni na druge načine, kaže Vahratian.

"Stručnjaci za javno zdravstvo morali bi poticati žene na svakodnevno uzimanje multivitamina prije trudnoće i za njezina trajanja, jer je to zdravo", dodaje.

Većina dosadašnjih istraživanja o utjecaju majčine ishrane na fetus bavila se onime što žena jede u trudnoći, a ne prije.

Kako bi saznali ženine prehrambene navike prije začeća, Vahratianovi suradnici pitali su 2.010 žena između 24. i 29. tjedna trudnoće jesu li uzimale multivitaminske preparate prije i u trudnoći. Znanstvenici su zatim pratili trudnoću tih žena i bilježili koje su rodile prijevremeno.

U prosjeku, žene koje uzimaju multivitaminske pripravke starije su, obrazovanije i financijski osigurane.

Vahratian koji sada radi na Sveučilišltu Michigan u Ann Arboru, kaže kako korist od multivitaminskih pripravaka možda i ne potječe od vitamina.

"Zaštitni utjecaj uočen u žena koje su prije trudnoće uzimale multivitamine, možda je pokazatelj njihova ukupnoga zdravlja: one koje prije trudnoće uzimaju multivitamine možda su zdraviji dio ukupne populacije", rekao je Vahratian.

Multivitamini se općenito smatraju sigurnima i u trudnoći i za dojenja. Postoje posebni prenatalni vitamini korisni za zdrav razvoj djeteta, ali visoke doze mogu biti štetne. No ni to ne mora biti pravilo.

Znanstvenici su otkrili da multivitaminski preparati s visokim dozama vitamina b-kompleksa, kao i vitamina C i E, kad se daju trudnicama zaraženima virusom HIV-a, čak pet godina nakon porođaja ublažavaju simptome AIDS-a. To je objavljeno u studiji koju je na tanzanijskim ženama proveo Nacionalni institut za zdravlje djece i Međunarodni centar John E. Fogarty za napredne studije u zdravstvu. Prema rezultatima te studije, vitaminski dodaci prehrani povećali su i broj stanica koje se bore protiv bolesti, a umjereno su snizile i razinu virusa HIV-a u krvi.

Jedno starije istraživanje Sveučilištu Sjeverne Karoline iz 2002. pokazalo je da mulitivitaminski pripravci tijekom trudnoće smanjuju opasnost od tumora u djeteta. Najveća epidemiološka studija ikad provedena u Sjevernoj Americi pokazala je da žene mogu uzimanjem multivitaminskih pripravaka u trudnoći za 30 do 40 posto smanjiti opasnost od raka živčanoga sustava u djece, poznatoga kao neuroblastom.

Pročitajte više