VIDEO Vjerski vođa u Indiji osuđen za silovanje, u divljanju njegovih sljedbenika umrlo 14 ljudi

 
NAJMANJE 14 ljudi je poginulo i 80 je ozlijeđeno u nasilnom prosvjedu sljedbenika popularnog indijskog vjerskog vođe nakon što je osuđen zbog silovanja.
 
Bijesni prosvjednici izašli su u petak na ulice grada Panchukle nakon što je guru Ram Rahim Singh (50) osuđen zbog silovanja svojih dviju sljedbenica u 2002. godini. Prosvjednici su uništavali i palili automobile novinara te zapalili najmanje dvije željezničke stanice.
 
 
Nasilje se proširilo u Delhi
 
Singhova sekta zove se Dera Sacha Sauda, a guru tvrdi da ima oko 60 milijuna sljedbenika diljem svijeta. Tisuće pripadnika vojnih i policijskih snaga izašle su na ulice te pokušavaju rastjerati bijesnu gomilu suzavcem i vodenim topovima.
 
Nasilje se proširilo i u Delhiju, gdje su zapaljena dva željeznička vagona. Vojska je nakon osude odvela Singha u pritvor, a kazna će mu biti izrečena u ponedjeljak.
 
Optužen za ubojstva, silovanja, prisiljavanje na kastraciju
 
Singh je preuzeo vodstvo sekte kada je imao 23 godine, a opisuje ju kao "neprofitnu organizaciju za socijalnu skrb i duhovnost". Nastupao je na rock koncertima, glumio u filmovima i pokrenuo vlastitu liniju prehrambenih proizvoda.
 
U prošlosti je optuživan za izrugivanje hinduizmu, ubojstva i silovanja, što je porekao. Također je optužen da je prisiljavao sljedbenike na kastraciju "kako bi se približili bogu". 

Pročitajte više