Vlada - 22. rujna dan borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska Vlada predložila je danas Hrvatskom saboru da 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, kao trajni spomen na tragično ubojstvo triju žena u sudnici Općinskog suda u Zagrebu.

Naime, prije pet godina, 22. rujna 1999., Mato Oraškić neopaženo je u sud unio pištolj i izvršio trostruko ubojstvo i pokušao ubojstvo te pobjegao s mjesta zločina.

Od njegovih hitaca stradale su sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić, počiniteljeva supruga Gordana Oraškić, koja se od njega željela razvesti, i zapisničarka Stanka Cvetković.

Premijer Ivo Sanader ponovio je na današnjoj Vladinoj sjednici da njegova Vlada ne može pristati da se nasilje u obitelji nad ženama i djecom karakterizira kao nekakav 'kavalirski delikt'.

"Proglašavanjem Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želimo ojačati osjetljivost javnosti za tu sivu zonu našeg društva", rekao je premijer Sanader.

Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru poslala i prijedlog izmjena Ovršnog zakona, slijedom kojih bi se iz ovršnog sustava isključili javni bilježnici.

Ovrhama su se bilježnici trebali početi baviti od 1. listopada ove godine, no resorno Ministarstvo pravosuđa ocijenilo je da zbog prostornih, kadrovskih i drugih razloga bilježnici ne mogu bez teškoća obavljati ovršne poslove.

(Hina) xum/bn ysp

Pročitajte više