Vlada: 70 metara od mora bez stambene izgradnje

NA OBALNOM području, od mora pa na udaljenosti od 70 metara udaljenosti bit će zabranjena stambena izgradnja, a na otocima bi se ubuduće zabranila gradnja vjetroelektrana, prijedlog je uredbe o uređenju i zaštiti obalnog područja mora koja bi se, kako se doznaje u Banskim dvorima, sutra trebala naći pred hrvatskom Vladom.

Prijedlog da se na području 70 metara od mora zabrani stambena izgradnja, a dopusti samo ona vezana uz turizam, ugostiteljstvo, športske sadržaje i slično predložen je nakon razgovora sa stručnjacima i ljudima s toga području.

Prvobitno je, naime, bilo predlagano da se obuhvati šire područje, do 100 metara od mora. No, jedan od problema koji se pritom pojavio bilo je pitanje privatnog vlasništva na otocima, koje se prenosilo s generacije na generaciju, pa je u najčešćem broju slučajeva riječ o malim parcelama, pa se prijedlog o 70 metara udaljenosti pojavio kao najoptimalnije rješenje, objašnjavaju u Banskim dvorima.

Prihvati li Vlada uredba u obliku koji se trenutno predlaže ubuduće bi na otocima, kao i na području tisuću metara udaljenosti od mora zabranila gradnja elektroenergetskih postrojenja, poput vjetroelektrana.

Isto tako, na udaljenosti tisuću metara od mora bilo bi zabranjeno i otvaranje novih kamenoloma.

Riječ je o gradnji ili otvaranju novih vjetroelektrana ili kamenoloma, pa se uredba ne bi odnosila na već postojeće kamenolome, te vjetroelektranu koja se gradi na Pagu, objašnjavaju u Banskim dvorima.

Pred Vladom će se sutra naći i nekoliko zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, među njima i prijedlozi zakona o prijevozu u cestovnom prometu, kao i o eksplozivnim tvarima.

Članovi Vlade raspravljat će i o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Naime, važeća se odredba Zakona da sudovi određuju povjerenstvo koje bi nadziralo uništavanje droge pokazala neučinkovitom i do sada nije zaživjela. Stoga se izmjenama Zakona predlaže da Vlada imenuje stručno međuresorno povjerenstvo koje bi stalno nadziralo uništavanje droga. U tom bi povjerenstvu, prema prijedlogu, bio i jedan predstavnik Hrvatskog novinarskog društva.

(Hina) xbn ydd

Pročitajte više