Vlada bahato o Kaptolu: Malo je vjere u Sanadera i Šukera prema Crkvi

"MA SVI SMO za to, ali koliko to košta? Ne mogu ja to ni komentirati što su oni to rekli", rekao je danas ministar financija Ivana Šuker novinarima koji su ga pitali da ocijeni prijedloge i analizu hrvatskih biskupa, odnosno u izjavu komisije "Iustitia et pax" koja razmatrala rješenja financijske krize u Hrvatskoj.

Sanader će pitati Mehuna tko je stručnjak među svećenstvom?

No, nakon što su lokalni izbori iza nas, a Crkva se već izborila za neradnu nedjelju ministar Šuker kao i premijer Ivo Sanader dozvolili su sebi "luksuz" maksimalnih umanjivanja ikakve ozbiljnosti zahtjeva Crkve.

Tako zvuči gotovo pa nevjerojatna izjava Sanadera koji je umjesto komentara na biskupe, rekao kako će pitati svog glasnogovornika Zlatka Mehuna da mu podrobno objasni koji su to ekonomski stručnjaci među svećenicima pa da mogu davati takve ocijene. Na gotovo istom tragu izjava je i Šukera, koji "na prvu" nije htio ni razglabati o nekakvim financijskim mjerama svećenika.

A zapravo najveći "grijeh" Kaptola koji je i izazvao posprdnu reakciju Markova trga bio je što su zapravo samo ponovili ono što velika većina hrvatske javnosti uporno ponavlja. Hrvatska Vlada od deset antirecesijskih mjera ne provodi gotovo ni jednu, a Vlada se bavi financiranjem projekata koji nisu u izravnoj vjeri sa slamanjem recesije.

Hvalili Rohatinskog umjesto Sanadera

Plaha Crkva koji godišnje iz proračuna RH-a isisa oko 380 milijuna kuna, u svojoj kritici nije htjela biti konkretna, pa je tako bez odgovora na posebnoj konferenciji za novinare predstavnika Komisije, ostalo pitanje misli li možda svećenstvo na gradnju Pelješkog mosta?

Katolička crkva također predlaže odnosno traži da se mladima beneficiraju kamate ili se da moratorij na otplatu i to za oni koji su se zadužili za obrazovanje, kupnju stana ili su se odlučili na otvaranje tvrtki te da se napravi sve za hrvatsku brodogradnju. Štoviše iz usta hrvatskih biskupa mogla se čuti snažna kritika Sanaderove Vlade, a jedine riječi hvale biskupi su našli za prvog čovjeka Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog.

No, Sanader baš kao i kada je riječ o kritikama oporbe odgovorio je na isti način - bahato.

I.Ć.
Foto: Igor Sambolec/ Ivo Ravlić (Cropix)

Pročitajte više