Vlada bi sutra trebala proslijediti prijedlog Zakona o znanosti u saborsku proceduru

VLADA bi sutra trebala utvrditi Prijedlog zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokome obrazovanju i proslijediti ga u saborsku proceduru, najavio je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego na današnjoj konferenciji za novinare.

Ministar Flego istaknuo je da je spomenuti zakonski prijedlog izrazito reformskoga karaktera i uvodi europske standarde u sustave znanosti i viskoga obrazovanja u Hrvatskoj.

Analitički gledano, dodao je, taj zakonski prijedlog unosi dosta promjena pa bi se tako u skladu s njegovim odredbama sveučilišta trebala financirati po programima, a ne kao dosad po glavarinama. Svi studijski programi bit će sveučilišni što će pak, smatra Flego, studije učiniti efikasnijima što bi trebalo pridonijeti i poboljšavanju kvalifikacione strukture hrvatskoga stanovništa. Zakonski prijedlog sadrži i elemente bolonjskoga procesa usuglašavanja viskokoškolskih sustava u Europi, a potiče i tehnologijski napredak, odnosno "izlazak" znanja iz laboratorija u praksu.

U sustav znanosti, rekao je ministar Flego, uvode se centri izvrsnosti što će, istaknuo je, pridonijeti i poboljšavanju međunarodne suradnje.

A kad je riječ o međunarodnoj suradnji u području znanosti pomoćnica ministra za međunarodnu suradnju Nada Švob-Đokić najavila je dva događaja koji će se u svibnju održati u Dubrovniku i Zagrebu.

Tako će Republika Hrvatska u Dubrovniku 27. svibnja biti domaćin Ministarske konferencije zemalja članica COST-a (Cooperation in the Field of Science and Tehnology) - najstarijega okvirnoga programa znanstvene suradnje europskih zemalja uspostavljenoga 1971. a u kojemu danas sudjeluju 34 europske zemlje. Jedna od njih je i Republika Hrvatska koja je na sjednici visokih dužnosnika COST-a u Stockholmu u lipnju 1992. primljena u ravnopravno članstvo i sada sudjeluju u preko 30 projekata.

Po riječima dr. Švob-Đokić, središnja tema dubrovačkoga susreta zemalja članica bit će položaj COST-a u novim prilikoma u Europi, s posebnim naglaskom na položaju te specifičnim problemima tranzicijskih i mediteranskih zemalja.

U Zagrebu će se pak od 12. do 18. svibnja održati prvi Festival znanosti koji bi, istaknula je Švob-Đokić, trebao pridonijeti i stvaranju druge percepcije znanosti u javnosti, odnosno približiti znanost i ljude koji se njome bave široj javnosti.

Glavni organizatori toga događanja su Britanski kulturni savjet (British Council), zagrebački Tehnički muzej i Ministarstvo znanosti i tehnologije, a suorganiztori Hrvatsko prirodoslovno društvo i Društvo za razumijevanje znanosti u javnosti - "Znanost.org". Tijekom trajanja Festivala bit će održana brojna predavanja, izložbe, interaktivne radionice i priređeno više tribina te predstava. Tako će se, rekla je pomoćnica ministra znanosti za međunarodne suradnju, mlade nastojati potaknuti na izgradnju modela DNA (deoksiribonukleinske kiseline) a u povodu 50. obljetnice razrješenja strukture DNA - epohalnoga otkrića Watsona i Cricka.

(Hina) ip az

Pročitajte više