Vlada će platiti 21 novi vlak

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

VLADA je na današnjoj sjednici donijela odluku o financiranju projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza, i to 21 novim elektromotornim vlakom, a procijenjena vrijednost projekta, koji će trajati četiri godine, jest 1,29 milijardi kuna s PDV-om.

"HŽ Putnički prijevoz ovim projektom namjerava modernizirati svoj električni vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom, koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz i na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga", kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,29 milijardi kuna s porezom na dodanu vrijednost (PDV). Procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 1,03 milijarde kuna, a procijenjeni neprihvatljivi troškovi odnose se na PDV u iznosu od 258,17 milijuna kuna. 

Odlukom je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaduženo da, do okončanja postupka dodjele bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, osigura sredstva za financiranje prihvatljivih troškova koji su vezani isključivo uz pripremu projekta koja prethodi nabavi vlakova, za što su sredstva osigurana u državnom proračunu na pozicijama Ministarstva. HŽ Putnički prijevoz je, pak, dužan osigurati sredstva za sve neprihvatljive troškove vezane uz financiranje projekta. 

Projekt se planira financirati u razdoblju od četiri godine, a očekivani završetak provedbe je prosinac 2023. godine, kazao je Butković.

Projekt je, kako je naveo, 21. siječnja ove godine dobio pozitivno mišljenje IQR-a, odnosno neovisnog stručnjaka za kontrolu kvalitete i pozitivno svjetlo od Europske komisije (EK).

"U slučaju odbijanja financijskog doprinosa od EK-a projekt se neće financirati iz nacionalnih sredstava", rekao je Butković.

Riječ je, kako je istaknuo, o velikom projektu koji se provodi sukladno Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske, a planira se financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Inače, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je početkom prošlog tjedna objavilo da je Europska komisija odobrila 119,3 milijuna eura za sufinanciranje obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza. 

Pročitajte više