Vlada: Cestarine na dionicama autoceste prema Splitu 10-40 i 20-80 kuna

VLADA bi sutra trebala dati suglasnost na visinu cestarine koja će se od 1. srpnja naplaćivati na dvije dionice autoceste Bosiljevo-Split-Šestanovac.

Na dionici Bosiljevo-Mala Kapela, dužine 36 kilometara, cestarina bi iznosila od 10 do 40 kuna, ovisno o kategoriji vozila.

Na dionici Gornja Ploča-Zadar II, dugačkoj 61 kilometar, cestarina bi iznosila od 20 do 80 kuna.

Na dionici Maslenica-Posedarje (osam kilometara) cestarina se ne bi naplaćivala za vozila koja prolaze samo tom dionicom, dok se ne izgradi novi most na lokaciji srušenog Masleničkog mosta. Naime, do tada se lokalni promet mora odvijati autocestom preko Masleničkog mosta, s obzirom na to da nema druge alternativne cestovne veze.

Država procjenjuje da će naplatom cestarine na navedenih 97 kilometara autoceste od 1. srpnja do kraja godine uprihodovati 54 milijuna kuna (bez PDV-a koji se procjenjuje na 12 milijuna kuna).

Vlada će sutra raspravljati i o radu pet brodogradilišta, a financijske mjere za tu treću sanaciju brodogradnje u posljednje tri godine "teške" su oko 915 milijuna kuna. Na taj bi iznos Vlada, naime, trebala dati državna jamstva za kredite za reprogramiranje starih obveza i za tehnološku obnovu brodogradilišta.

Od hrvatskih brodogradilišta pozitivne rezultate ima pulski Uljanik, a nove financijske mjere Vlade usmjerene su riječkom 3. maju, Brodosplitu, Brodotrogiru i Kraljevici.

Nakon dugotrajnih razgovora i usuglašavanja socijalnih partnera - Vlade, poslodavaca i sindikata - pred Vladom će se sutra naći i izvješće o sporazumu sa socijalnim partnerima vezano uz reformu radnog zakonodavstva.

Pročitajte više