Krenulo rušenje Karamarka: Svi MOST-ovi ministri glasali za opoziv

Foto: FAH

VLADA je danas na telefonskoj sjednici glasala protiv opoziva Tomislava Karamarka, ali svi MOST-ovi ministri i Božo Petrov glasali su za smjenu Karamarka.

Ministri su tako iskazali lojalnost Boži Petrovu, potvrđeno je Indexu, koji je od njih zatražio da se ujedine oko opoziva porpredsjednika Vlade Karamarka. HDZ-ovi ministri i Tihomir Orešković podržali su Karamarka.

U nastavku prenosimo dio odluke Vlade.

Odluka Vlade

"Neutemeljeno je stoga tražiti političku odgovornost prvog potpredsjednika Vlade isključivo temeljem netočnih i paušalnih navoda iz predmetnog Prijedloga, a koji su redom autorski uradci dnevnih i tjednih tiskovina. Time bi se suspendirala načela pravne države i postigao bi se suprotan efekt.

Eventualna odgovornost svih, tako i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, utvrđuje se pred nadležnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske, zbog čega je g. Karamarko sam zatražio od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da pokrene postupak, u kojem će Povjerenstvo na osnovu svih relevantnih podataka, dakle, sve potrebne dokumentacije i izjava, donijeti zaključak da li je prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko u obnašanju javne dužnosti stavio svoj privatni interes iznad javnog interesa, odnosno da li je ili nije bio u sukobu interesa.

Naime, u obrazloženju teksta Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Tomislavu Karamarku neosnovano se imputira postupanje suprotno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa, točnije članka 2., bez prethodno provedenog postupka nadležnog tijela koje je u tu svrhu osnovano i o tome jedino ovlašteno odlučivati, što predstavlja nedopušten pritisak na rad Povjerenstva i u suprotnosti je sa temeljnim načelima vladavine prava, jednom od najviših vrjednota ustavnoga poretka Republike Hrvatske, posebno odredbama o nepovrjedivosti slobode pojedinca i njegove osobnosti; odredbe o samostalnoj i neovisnoj sudbenoj vlasti i dr. Upravo na taj način narušavamo povjerenje građana u tijela javne vlasti i zakonitost njihova postupanja te otvaramo sumnju za mogući partikularni pristup u svrhu
dnevnopolitičkih potreba".

Suradnja Ane Karamarko i Petrovića nije bila fiktivna

Točno je da su tvrtka u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislava Kramarka, Ane Šarić Karamarko - „Drimia“ i tvrtka u vlasništvu dugogodišnjeg prijatelja prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislava Karamarka, Joze Petrovića - „Peritus“, sklopile ugovor o suradnji koji je trajao od 1. veljače 2012. do 31. prosinca 2015. godine u skladu sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske i običajima profesije. Ugovorom dogovorena suradnja odnosila se na poslove savjetovanja o medijima, medijskim strategijama i trendovima određenih industrija o čemu u navedenim tvrtkama postoje arhivirani materijali koji idu u prilog činjenici kako se
ovdje nije radilo ni o kakvoj „fiktivnoj suradnji“, kako se to tvrdi u predmetnom Prijedlogu.

Također, netočna je tvrdnja o nepostojanju referenci i iskustva na tom području gospođe Ane Šarić Karamarko, koja se već dvadeset godina bavi medijima i PR-om, zbog čega je bila i više nego kvalificirana za pružanje svih usluga navedenih u ugovoru.

Činjenica je da Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne priječi da tvrtka u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislava Kramarka posluje s tvrtkom gospodina Joze Petrovića, kao što to ne priječi niti jedan zakon Republike Hrvatske. Također, činjenica je i da sam sukob interesa, odnosno okolnosti iz privatnog života koje se isprepletu u određenom trenutku s okolnostima koje proizlaze iz činjenice da netko u svojstvu dužnosnika obavlja zakonom propisane ovlasti, same po sebi nisu sporne i nisu u suprotnosti sa Zakonom. U tim slučajevima, dužnosniku se predlaže zatražiti mišljenje Povjerenstva koje će na temelju dokaza utvrditi sve relevantne činjenice te pojasniti koje su to sve radnje, s obzirom na sve okolnosti, koje će najbolje zaštititi javni
interes, što je potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i učinio.

Ovdje Vlada Republike Hrvatske ističe kako se potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko do odluke nadležnog tijela na vlastiti zahtjev izuzeo iz svih procesa donošenja odluka vezanih uz INU. Također je potrebno naglasiti kako je Vlada predsjednika Tihomira Oreškovića do sada donijela samo jednu odluku vezanu za INU, i to 28. travnja 2016. godine, kojom Odlukom je dana suglasnost ministru gospodarstva za sklapanje ugovora o zastupanju.

Zaštita nacionalnih interesa

Vlada Republike Hrvatske štitit će prije svega nacionalne interese u slučaju INE te će inzistirati na ispunjenju svih preuzetih obveza o ulaganju u hrvatske rafinerije od strane MOL-a.

Vezano uz navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade o tobožnjim pritiscima koje bi Tomislav Karamarko navodno vršio na druge državne dužnosnike Vlade, Vlada Republike Hrvatske utvrđuje te navode neistinitim, te ih kao takve odbacuje. Odgovornosti koje su vezane za odluke na operativnoj razini ne mogu se poistovjetiti s ukupnim angažmanom u pojedinim segmentima društvene i gospodarske aktivnosti koje u najširem smislu riječi pokriva pojedini resor. Naime, Odlukom Vlade Republike Hrvatske prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko određen je članom Vlade Republike Hrvatske zaduženim za nacionalnu sigurnost, koji je po položaju član Vijeća za nacionalnu sigurnost i po položaju obavlja i dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Osim toga, u svojoj profesionalnoj karijeri, Tomislav Karamarko obnašao je niz odgovornih dužnosti iz područja nacionalne sigurnosti, dužnost ministra unutarnjih poslova i čelnika sigurnosno-obavještajne agencije, zbog čega posjeduje veliko znanje i iskustvo kojim uvelike može pridonijeti kvalitetnijem i efikasnije radu državnih tijela i institucija iz nadležnog resora. U svom radu Tomislav Karamarko se ponaša odgovorno i isključivo u skladu sa svojim ovlastima te isto traži i od svih drugih, sukladno zakonima.

Na temelju svega navedenog, Vlada Republike Hrvatske predlaže Hrvatskome saboru da odbije Prijedlog za iskazivanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Tomislavu Karamarku.

Za svog predstavnika, koji će u vezi s iznesenim očitovanjem biti nazočan na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske", zaključuje se.

25 - 1OdlukaKaramarko

Netočni spinovi

U medijima su se prije objave rezultata glasanja pojavili i spinovi o tome da su čak 2 MOST-ova ministra podržala Karamarka, no to se pokazalo kao neistina.

Podsjetimo, Sabor će o SDP-ovom prijedlogu za opoziv Karamarka glasati kroz 15-ak dana. Dva MOST-ova saborska zastupnika, Ivica Mišić i Jure Martinović, već su najavili kako će u Saboru glasati za Karamarka.

Pročitajte više