Vlada dodijelila oko 6,3 milijuna bespovratnih kuna za razvoj poduzetničkih zona

ŠEST lokalnih jedinica bespovratno će od Fonda za regionalni razvoj dobiti oko 6,3 milijuna kuna za projekte vezane za razvoj poduzetničkih zona, ili regionalne vodovodne projekte, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Najviše, gotovo dva milijuna kuna dobit će Gospić za razvoj poslovne zone "Smiljansko polje", po milijun kuna dobit će Novska i Primorsko-goranska županija za subvencioniranje kamata za kredite HBOR-a, odnosno za projekt regionalnog vodovoda.

Oko 970 tisuća kuna doznačit će se općini Posedarje za sanaciju obale u Klancu, 850 tisuća kuna Vrlici za pristupnu cestu do radne zone "Kosori", te oko 485 tisuća kuna Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za projekt magistralnog vodoopskrbnog sustava.

Lokalne jedinice u idućoj će godini od države dobiti 264 milijuna kuna za financiranje rashoda javnih vatrogasnih postrojbi.

Vlada je, naime, danas donijela odluku o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2005., a što uključuje plaće, te materijalne i financijske troškove tih postrojbi.

Raspodjelom još 12 vatrogasnih vozila, Vlada je ispunila ovogodišnji plan o nabavi 34 nova vozila.

Iz posljednje pošiljke tri će vatrogasna vozila otići zagrebačkim vatrogascima, dva splitskim, a po jedno vozilo dobit će vatrogasci u Drnišu, Đurđevcu, Osijeku, Ogulinu, Zadru, Starom Gradu na Hvaru i u Podstrani (kod Splita).

Iduće godine država planira nabaviti još 35 vatrogasnih vozila, a sve u okviru programa da se od 2002. do 2008. nabavi ukupno 210 vatrogasnih vozila.

Vlada je dala zeleno svjetlo pokretanju postupka potpisivanja Europske konvencije o državljanstvu.

Njeno potpisivanje zahtjevat će izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu u dijelu koji se odnosi na primitak u hrvatsko državljanstvo pripadnika hrvatskog naroda.

Tražit će i izmjene Zakona o obrani, odnosno obvezno propisivanje mogućnosti da državljani s dvojnim ili višestrukim državljanstvom do 19 godine izaberu državu u kojoj izvršiti vojnu obvezu.

To, prema Konvenciji, neće ni na koji način prejudicirati državljanstvo tih osoba.

Saboru na potvrđivanje Vlada je uputila Konvenciju UN-a protiv korupcije, a ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavljuje da će u prvom tromjesečju iduće godine biti gotova i nacionalna strategija borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Pročitajte više