Vlada donijela odluku o izdavanju samuraj obveznica

HRVATSKA Vlada je danas donijela odluku o izdavanju državnih obveznica na japanskom tržištu, u ukupnom iznosu od 25 milijardi japanskih jena (1,36 milijardi kuna), čime će biti kompletiran ovogodišnji plan inozemnog zaduženja putem izdavanja državnih obveznica.

Obveznice se uplaćuju 26. lipnja ove godine, kamatna stopa će biti po objavi izdanja, a dan dospijeća obveznica je 26. lipnja 2009. Voditelji izdanja su Daiwa SBCM i Nomura Securities.

Taj će iznos zaduženja biti namijenjen za tekuće otplate glavnica kreditnih obveza iskazanih u računu financiranja proračuna za ovu godinu, koji dospijevaju na naplatu tijekom 2003. te za financiranje proračunom utvrđenog manjka, istaknuo je ministar financija Mato Crkvenac.

Vlada je za ovu godinu ovlašćena zadužiti se na inozemnom i domaćem financijskom tržištu do ukupnog iznosa od 9,15 milijardi kuna. Najveći dio inozemnog zaduženja ostvaren je u veljači uspješnim plasmanom na europskim financijskim tržištima euroobveznica u ukupnom iznosu od 500 milijuna eura, s dospijećem 2010. i uz kamatnu stopu 4,625 posto.

Pročitajte više