VLADA -DUŽNOSNICIMA SAMO DAROVI DO 500 KUNA

Dužnosnik ne smije primiti novac, bez obzira na vrijednost, a smije zadržati samo dar simbolične vrijednosti i to najviše do 500 kuna, propisala je danas Uredbom hrvatska Vlada.

Dar iznad te vrijednosti dužnosnik ne smije zadržati, nego ga najkasnije u roku 8 dana mora predati na korištenje tijelu u kojem obnaša dužnost (primjerice u Vladu ili Sabor) i taj dar postaje vlasništvo države.

Tijelo u kojemu dužnosnik obnaša dužnost evidentira primljene darove i pritom bilježi ime, prezime i adresu primatelja dara i darovatelja, opis dara, datum darivanja i datum kada je dužnosnik predao dar.

Dužnosniku koji preda dar izdaje se potvrda o primopredaji.

Vlada je utvrdila Strategiju stručnog osposobljavanja i usavršavanja državnih službenika temeljem koje će se izraditi godišnji planovi edukacije.

Članovi Vlade suglasili su se da državni službenici moraju uz ostalo učiti kvalitetno komunicirati sa strankama, da temelj te komunikacije mora biti ljubaznost.

S tim u svezi premijer Ivo Sanader pozvao je sva ministarstva da odgovore na sva pisma građana, čak i ako ne mogu udovoljiti njihovim zahtjevima.

Na sjednici Vlade najavljeno je da će se, u suradnji sa sindikatima pripremiti Kodeks službeničke etike i uputiti Vladi na očitovanje.

Vlada je prihvatila i paket dokumenata koji se tiču službene statistike i statističkih aktivnosti.

Istaknuto je pritom da se iduće godine navršava 130 obljetnica Hrvatske statistike, koja je prešla tek polovicu puta u obuhvatu, metodologiji i sadržaju onoga što provode statistike članica EU.

(Hina) xbn/xum yaz

Pročitajte više