Vlada gasi novi požar: Seljaci kreću traktorima na Zagreb i Sanadera

VLADA Ive Sanadera posljednjih mjeseca gotovo da dežura nad požarima socijalnog nezadovoljstva, naime nakon sindikata javnih službi, studenata i neformalnih udruga građana na red na isticanje nezadovoljstva stigli su i seljaci odnosno poljoprvrirednici.

> Opet neispunjena Vladina obećanja: Traktorima će blokirati hrvatske granice

Iako se još prije dva dana, o čemu smo pisali, najavljivala tek mogućnost da bi seljaci mogli izaći na ulice, danas je sve gotovo dogovoreno, a zna se i datum masovnog prosvjeda u Zagrebu koji će se održati 10 lipnja. Zanimljivo je napomenuti kako je Vlada svojedobno neformalno putem svojih "udruga satelita" poručivala sindikatima da ne prosvjeduju pred nadolazeću financijsku krizu, studentima se govorilo da ne štrajkaju pred ispitne rokove, a danas je putem "satelitske udruge" seljaka HSS-a, objavila kako je seljacima bolje ne izlaziti na ulice pred žetvu.

Unatoč takvim pokušajima seljaci i dalje traže hitnu i neopozivu ostavku, za kako kažu, nesposobnog ministra poljoprivrede Pankretića kao i cijelog njegovog kabineta. Glavni razlozi su nesnalaženje u velikoj krizi mljekarske industrije do neisplate poticaja hrvatskih seljacima kao i neprimjereno niska cijena pšenice.

Sindikatima kriza, studentima ispiti, seljacima žetva

Danas, kako je već i običaj u takvim situacijama pronašla se i udruga unutar poljoprivrednika koja je protiv prosvjeda. Riječ je o članovima Hrvatskog seljačkog saveza, koji su danas objavili kako iza svega stoje jedino - privatni interesi. Štoviše, ruku pod ruku Seljački savez zajedno s Ministarstvom poljoprivrede održali su danas konferenciju za novinare

"U ovom trenutku, kada globalna kriza utječe i na hrvatsko gospodarstvo, neće se popraviti stanje. Mi sada imamo pametnijeg posla, a to je žetva koja je pred vratima", rekli su danas pred novinarima predstavnici seljačkog saveza.

"Ove su godine seljaci dobili 1,9 milijardi kuna državnih poticaja i subvencija. To je gotovo dvije trećine ukupnih poticaja za cijelu godinu", rekao je danas državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Krešimir Kuterovac, zaboravljajući iznijeti podatke i za prošlu godinu koja još uvijek nije u cijelosti isplaćena.

Spuštaju nabavnu cijenu, a dižu cijenu stočne hrane

Inače situacija u poljoprivredi uistinu je i više nego krizna. "Pobunjeni" seljaci objavili su ovih dana podatak kako je u pola godine propalo čak 5000 proizvođača mlijeka, koji su morali prodati svoje mliječne krave i odustati od proizvodnje zbog nemogućih uvjeta u kojima su se našli. Njih osim smiješno niske otkupne cijene od 2,70 kuna po litri pritišću i banke koje su za šest posto podigle kamate kredita za poljoprivredna ulaganja.

"Dok je takvo stanje u mljekarstvu, ministarstvo poljoprivrede dozvoljava skakanje cijene stočne hrane, a poticaji države padaju", naglasio je nedavno na konferenciji za novinare Ivan Miketek koji je predstavnik 12 slavonskih poljoprivrednih udruga.

Sanader Todorića nije ni opomenuo

Mnogi kažu kako hrvatsko tržište mlijeka nalazi se trenutno pred slomom, ali se ovog puta ne može govoriti o posljedicama krize, već o otkupnim cijenama mlijeka i nebrigu Vladinih institucija da se preko državnih intervencija zaštiti domaća mljekarska proizvodnja. Hrvatski mljekari još su u veljači zavapili kako država još nije platila premije za mlijeko za prošlu godinu niti novac za kapitalna ulaganja, a tražile su se i potpore za prvotelkinje. U ožujku je objavljeno kako je uvoz mlijeka iz BiH dosegao 60 posto hrvatskih potreba!

Oni koji su dobivali potpore, prije svega Agrokor Ivice Todorića uvezao je samo u siječnju ove godine iz BiH mlijeka za 4.044.591 kuna. Konzum je inače treći uvoznik mlijeka za Hrvatsku odmah ispod njemačkog Lidla i istarsko-talijanskog uvoznika Betovena koji također opskrbljuje trgovačke centre. No premijer Sanader nikada javno nije zbog toga opomenuo svog prijatelja Todorića.

I. Ćimić
Foto: Davor Pongračić, Sandra Šimunović, Damjan Tadić / Cropix

Pročitajte više