Vlada: HDZ kupovinom BMW-a doprinosi štednji

"GLEDAJTE, ja sumnjam u autentičnost dokumenta kojega ste objavili pa ga prema tome ne mogu ni komentirati", rekao je odmah na početku razgovora za Index glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun kada smo ga nazvali da komentira nabavku skupocjenog BMW-a 760Li od strane HDZ-a.

> Imamo račun: Sanader kupio blindirani BMW za 4.187.595,00 kuna!

> "Neka HDZ kupuje blindirane automobile, trebat će im za bježanje iz države"

Kako kaže Mehun, automobil je nabavljen po sistemu "staro za novo", a HDZ ga je kupio pa zatim ustupio na korištenje Ministarstvu unutarnjih poslova, koje će ga zapravo koristiti prilikom transporta premijera Ive Sanadera, dok će HDZ plaćati i troškove održavanja. Tako je, kaže glasnogovornik Vlade, HDZ doprinio štednji ove države.

Naime, iako je Index objavio dokumente koji u svom zaglavlju imaju ugovaratelja Hrvatsku demokratsku zajednicu, Mehun uporno tvrdi da nije siguran u autentičnost dokumenta. Izrazivši otvoreno sumnju u dokument, Mehun kao argument nije htio otkriti ukupnu cijenu, kao ni iznos kasko osiguranja, niti kolika je razlika "starog za novog".

Začarani krug

"Malo ste izmiješali teze. Riječ je tome da je zamjenu vozila kojeg koristi premijer predložila Uprava za posebne poslove sigurnosti MUP-a koja brine o sigurnosti štićenih osoba. Dosadašnji BMW kojega je koristio premijer prešao je veliku kilometražu te su narasli troškovi održavanja", kazao je Mehun.

Kada smo ga upitali koliki su bili troškovi održavanja, ako je cijena samo kasko osiguranja godišnje 167.532 kuna, ponovno smo se našli u začaranom krugu.

"Ne znam, ne mogu govoriti o detaljima, a kao što sam rekao, ne mogu komentirati dokument kojega ste objavili", kazao je Mehun za Index dodajući kako je zamjena dogovorena još prošle godine, a realizirana na početku ove godine.

Mehuna opovrgnuo Jarnjak

U cijelom slučaju najzanimljivija je činjenica kako je HDZ pokušao zataškati cijelu situaciju. Naime, iako je Index poslao upit HDZ-u odnosno glasnogovornici Sunčani Glavak o automobilima u garaži HDZ-a, o BMW-u nismo dobili nikakav odgovor. Štoviše, odgovoreno je kako je posljednji automobil koji je nabavljen bila Škoda Octavia krajem godine.

"Nisu vas obmanuli. Octavia je zbilja kupljena posljednja krajem godine negdje u isto vrijeme kada i BMW te tako tvrdnje glasnogovornice Glavak stoje", kazao je Mehun koji se nije mogao  sjetiti datuma nabavke Octavie.

No, za demantij te izjave potrudio se glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak koji je danas u Saboru objašnjavajući kako se afere "rade ni od čega", spomenuo između ostalog kako je Octavia kupljena još prošlo ljeto! Tko je zamijenio teze, prosudite sami.

Ilko Ćimić
Foto: Davor Pongračić, Željko Hajdinjak (Cropix)

Pročitajte više