Vlada: Hrvatska će se kandidirati za domaćina NATO foruma

HRVATSKA će se kandidirati za domaćina Foruma o sigurnosti NATO-a, koji će se održati na proljeće iduće godine, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici.

Bit će to jedan od najvećih i najvažnijih vanjsko-političkih događaja u idućoj godini, izjavio je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, čije je Ministarstvo predložilo isticanje hrvatske kandidature.

Spomenuti Forum organizirao bi se po uzoru na Konferenciju o sigurnosti u Muenchenu, predsjedao bi mu glavni tajnik NATO-a, a uz ministre vanjskih poslova i obrane 46 članica Euro-atlantskog partnerskog vijeća okupio bi i predstavnike međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.

Skup bi, procjenjuje se, okupio između 200 i 300 sudionika.

Vladini predstavnici opetovali su i danas da su rezultati pregovora o Protokolu 7 vrlo uspješni i sukladni Vladinim pregovaračkim smjernicama.

Vlada je danas prihvatila izvješće o tim pregovorima, te usvojila odgovarajuće izmjene podzakonskih akata koje će omogućiti nesmetan nastavak trgovinskih odnosa s proširenom EU.

Tim se izmjenama od 1. svibnja, kada se Unija proširuje za deset novih članica, jamči jednakost svih članica Unije u trgovini s Hrvatskom.

Ministricu europskih integracija Kolindu Grabar Kitarović Vlada je imenovala predsjedavajućom Privremenog odbora za nadziranje primjene i provedbe Privremenog sporazuma o trgovinskim i s njima povezanim pitanjima između Hrvatske i Europske zajednice.

Vlada je danas donijela Uredbu o viznom sustavu.

Usklađenje viznog režima trajno je određeno za većinu država, privremeno za Srbiju i Crnu Goru (postoji privremena suspenzija viznog režima) rekao je ministar Žužul.

Uredba je i početak reguliranja viznog sustava s Ruskom Federacijom, čiji bi državljani bez vize mogli ulaziti u Hrvatsku kad imaju ovjereno pozivno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske ili vaučer o uplaćenom turističkom arnžmanu.

Pročitajte više