Vlada i dalje predlaže smanjenje stope PDV-a na 20 posto

VLADA je ostala kod svog prijedloga da se stopa PDV-a smanji sa 22 na 20 posto, a da se to primjenjuje od 1. siječnja 2005. i prijedlog takvih izmjena Zakona o PDV-u poslala Saboru na drugo čitanje.

Činimo to da rasteretimo krajnju potrošnju, najugroženije slojeve društva, ponovio je i na današnjoj sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

Smanjenjem stope PDV-a za dva postotna poena prihodi Državnog proračuna od tog najizdašnijeg prihoda bit će smanjeni za oko tri milijarde kuna.

Premijer Sanader ponovno je apelirao na trgovce da podrže Vladine napore te da to smanjenje za dva postotna poena ne završi u njihovim, već u džepovima potrošača.

Izmjene Zakona o PDV-u ministar financija Ivan Šuker označio je početkom porezne reforme u Hrvatskoj.

Naveo je da je i nakon ovogodišnjih prijava poreza na dohodak evidentno da će se morati preispitati prava, odnosno olakšice na porez na dohodak jer se, rekao je, pokazalo da od tih mjera koje su trebale biti usmjerene najugroženijim kategorijama, korist ipak imaju oni čiji su prihodi daleko veći od prosjeka.

Šuker ističe da Vlada od PDV-a prije svega želi ući u njegovu strukturnu formu. Smatramo da prihod od PDV-a nažalost nije realno iskazan i nije realno naplaćen, kazao je.

Upozorio je pritom na probleme kod povrata uplaćenog predporeza, na porast iznosa za robe koje imaju nultu stopu PDV-a, te na problem naplaćen u vrijeme turističke sezone.

Šuker tako iznosi podatak da je iznos isporučenih roba po nultoj stopi 2000. bio 13 milijardi kuna, a 2003., iako je nulta stopa proširena samo na organizirani turizam iz inozemstva, taj je iznos dosegnuo 21,7 milijardi kuna. Stoga poručuje da treba istražiti što se nalazi u tih 8 milijardi kuna povećanja iznosa isporučenih roba po nultoj stopi.

Uz organizirani turizam iz inozemstva, nulta stopa PDV-a primjenjuje se za kruh, mlijeko, lijekove, neka ortopedska pomagala, znanstvene časopise, knjige.

Govoreći o problemu povrata plaćenog predporeza iznio je podatak da je prošle godine obračunati predporez 8,5 milijardi kuna veći od plaćenog PDV-a. Kada bi to pretvorili u izvoz i investicije vidjeli bi da je to u nesrazmjeru sa stvarnim iznosom investicija, istaknuo je.

Ponovno je upozorio i na problem naplate poreza u vrijeme turističke sezone. Kolovoz, koji je špica sezone, trebao bi biti i najizdašniji za prihod od PDV-a i trošarina, ali je kaže Šuker, taj mjesec tek na 9. mjestu po uplatama PDV-a.

Vlada je s današnje sjednice u prvo saborsko čitanje uputila Prijedlog zakona o kulturnim vijećima, a donijela je i Uredbu o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorsko dobro.

Institut koncesijskog odobrenja ne podrazumijeva gradnju već samo obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru. Izdavanje toga odobrenja bilo bi u nadležnosti vijeća za davanje koncesijskog odobrenja koje bi osnivali gradovi i općine, a prihod od naknade za koncesiju bio bi prihod te općine ili grada.

Vlada je danas odlučila da se izbori za gradska vijeća Šibenika i Biograda na moru održe u nedjelju, 18. travnja ove godine.

Pročitajte više