Vlada: izbor za vijeća i vijećnike nacionalnih manjina 14. prosinca

Vlada je na današnjoj zatvorenoj sjednici za nedjelju 14. prosinca raspisala ponovljene izbore za predstavnike i članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave, dopunske izbore za članove predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave iz reda nacionalnih manjina, te ponovljene izbore za pet općinskih vijeća.

Tog će se dana ponoviti izbori za raspuštena općinska vijeća u općinama Viškovci, Kijevo, Tounj, Radoboj i Lobor.

Vlada je time uvažila prijedloge iz Ustavnog suda, Državnog izbornog povjerenstva i GONG-a da se te tri vrste izbora na razini jedinica područne i lokalne samouprave ne održe istodobno s parlamentarnim izborima 23. studenoga.

Istodobno održavanje svih tih izbora bilo bi tehnički komplicirano jer bi za svake trebalo odrediti posebne biračke odbore, pa bi se moglo dogoditi da na nekom biračkom mjestu budu četiri biračka odbora, a brojni birački listići mogli bi zbuniti birače.

Vlada je najavljivala istodobno održavanje izbora radi manjih troškova.

Trebalo bi se održati ukupno 19 dopunskih izbora za članove iz redova Srba i Roma u predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave, a u dvije općine za Hrvate koji su u njima u manjini.

Na svibanjskim izborima za manjinsku samoupravu, odnosno za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama izbrano je manje od polovice od 471 vijeća i 141 predstavnika.

Stoga se izbori moraju ponoviti za 288 vijeća za 12 nacionalnih manjina u 15 županija, 65 gradova i više do 130 općina, te 101 predstavnika 15 nacionalnih manjina u 20 županija, 30 gradova i jednoj općini.

Sva tijela državne uprave nadležna za prikupljanje i dostavu podataka potrebnih za vođenje popisa birača Vlada je na današnjoj zatvorenoj sjednici zadužila za dosljedno izvršavanje zakonom utvrđenih obveza.

Vlada je raspustila Općinsko vijeće Stubičkih Toplica, a za povjerenika imenovala Petra Žitnika.

Raspušteno je i Općinsko vijeće Gvozda, a povjerenikom je imenovan Milan Milašin.

Pročitajte više