Vlada Jadranke Kosor unijela sramoćenje kao kazneno djelo



VLADA Jadranke Kosor na današnjem je zasjedanju  predložila izmjene Kaznenog zakona koji predviđa puno rigoroznije kazne za poduzetnike koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće.

"Ovaj zakon trebao bi ojačati gospodarstvenike koji se trude pošteno i čestito raditi svoj posao te za one koji vode računa o svojoj tvrtki, ali i o svakom zaposlenom", pokušala je danas objasniti premijerka Kosor, no prijedlog zakona danas nije dan na uvid. Naime, Kosor je otkrila kako će se o prijedlogu zakona još raspravljati te da će se i dalje moći iznositi argumenti za i protiv takvog zakona.

Za mobbing do tri godine zatvora

"U svakom slučaju na dobrom smo tragu", naglasila je Kosor. Valja naglasiti kako je jučer čelnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Ergović najavio da će poslodavci izaći iz Gospodarsko socijalnog vijeća ukoliko Vlada prihvati neisplatu plaća kao kazneno djelo.

"Mi moramo kazniti one koji iz neopravdanih razloga, ili iz razloga bogaćenja, ne isplaćuju plaće radnicima", najavila Kosor dodajući kako je svjesna da će upravo o tome biti najviše riječi na sljedećim sjednicama Gospodarsko socijalnog vijeća.


Među novinama Kaznenog zakona koji bi se trebao primjenjivati od 1. srpnja 2013. godine kada bi trebali ući u Europsku uniju jesu i puno veće kazne za mobbing na radnom mjestu koji uključuju jednu do tri godine zatvora, kao niz drugih novina.

Protiv kriminalizacije posjednika droge jedino Uzelac

"Pojava sramoćenja nanosi nepopravljive štete osobama", naglasila je premijerka najavljujući da će  sramoćenje u budućnosti biti klasificirano kao "svjesno i namjerno laganje". Promjena u kaznenom zakonu je i povećanje maksimalna kazne zatvora s 40 na 50 godina, kao i povećanje kazne za primanje i davanje mita koji bi trebale biti od jedne do osam godina umjesto šest mjeseci do pet godina kao što je to bilo do sada. Isto tako za dokazivanje silovanje, više neće trebati dokazivati prisilu nego će biti dovoljno dokazati da je bilo nepristajanja.

Najviše polemike bilo je oko članka o kriminalizaciji droga zbog čega podpresjednik Vlade iz redova SDSS-a Slobodan Uzelac uskratio svoj glas za izglasavanje prijedloga novog Kaznenog zakona.

"Mislim da postoji bolji način za borbu protiv droga te da su prekršajne kazne primjerenije", rekao je Uzelac argumentirajući da bi se fokus trebao prebaciti na liječenje primjerenim metodama s obzirom da su konzumenti zapravo bolesnici.  Naglasio je i kako se većinom radi o mladim ljudima koji se na ovakav način štetno etiketiraju.

Imamo mi kapaciteta...

"Kaznena prijava bit će im cjeloživotna mora", naglasio je Uzelac dodajući da se policija prema posjednicima droga odnosi kao s kriminalcima početnicima.  Isto tako država će se trošiti da kazni mlade ljudi koji posjeduju drogu dok će nedostajati snage i kapaciteta da se na pravi način kazne trgovci i proizvođači droga.

"Nije istina da država nema kapaciteta za borbu protiv dilera", odbrusila je premijerka Kosor .

Pročitajte više