Vlada jamči za Šešelja i Dragomira Miloševića

VLADA Srbije odlučila je u četvrtak da Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu uputi jamstva za privremeno puštanje na slobodu do početka suđenja haških optuženika Vojislava Šešelja i generala Dragomira Miloševića.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar kazao je novinarima da su jamstva za Šešelja i Miloševića data na osnovi Zakona o suradnji s Haškim tribunalom, koji to pravo jamči svakoj osobi koja se dobrovoljno preda tom sudu.

Lončar je rekao da je jamstvo za Vojislava Šešelja trebala dati već vlada Zorana Đinđića, odmah po Šešeljevoj dobrovoljnoj predaji u veljači 2003. godine. Dodao je da je Vlada u četvrtak potvrdila sva jamstva za privremeno puštanje haških optuženika koja je dala prethodna vlada.

"Davanjem ovih jamstava Vlada snažno potiče da se u najkraćem roku na najkonkretniji i najpovoljniji način riješi pitanje suradnje Srbije s Haškim sudom", kazao je ministar Lončar, dodajući da je "u proteklom razdoblju ostvarena dvosmjernost, odnosno najpovoljniji model suradnje s Haškim sudom".

Ministar Lončar je prije nekoliko dana osporio tvrdnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i predsjednika Haškog suda Theodora Merona da Srbija ne surađuje s Haškim sudom, navodeći nedavnu dobrovoljnu predaju generala Ljubiše Beare i Dragomira Miloševića, koji su optuženi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od predsjednika Srbije Borisa Tadića, predsjednika Državne zajednice Svetozara Marovića i ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića koji traže uhićenje haških optuženika koji se ne žele odazvati pozivima na dobrovoljnu predaju, Vlada Srbije jedino njihovu dobrovoljnu predaju vidi kao način suradnje s Haškim sudom.

Pročitajte više