Vlada mijenja pravila za autoosiguranja zbog Rimčevih robotaksija

Foto: Luka Stanzl/Pixsel, Rimac Grupa Facebook

Vlada je u sabor uputila prijedlog izmjena zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji se uz ostalo odnosi na osiguranje automatiziranih vozila, a i produljila je i Uredbu o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, što će još neko vrijeme utjecati na niže cijene goriva.

Reguliranje autoosiguranja za robotaksije

Prijedlogom izmjena zakona o obveznim osiguranjima u prometu uz ostalo se regulira osiguranje od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe automatiziranih vozila, vodeći računa o njihovim specifičnostima pogotovo radi li se o vozilu bez upravljača koje koristi hardver i softver za kontinuiranu potpunu dinamičku kontrolu, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Nadalje, predlaže se da tijelo nadležno za registraciju smije izdati potvrdu o registraciji operatoru sustava bespilotnog zrakoplova tek nakon što operator predoči dokaz da je sklopio ugovor o obveznom osiguranju u prometu.

Vlada je ukinula dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida u istražnom prostoru ugljikovodika DI-14.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je Ina obavila istražne radove na tom istražnom prostoru, no i da oni nisu ukazali da je to područje pogodno za daljnje istražne aktivnosti. Ina stoga nije iskazala interes za ulazak u drugu fazu istražnog razdoblja, pa je podnijela zahtjev za napuštanjem cijelog istražnog područja.

Ina je krajem ožujka 2020. godine potpisala ugovor o istraživanju i podjeli proizvodnje na kopnu za istražno područje DI-14, a potpisan je na razdoblje od tri godine, uz mogućnost produženja za dodatne dvije godine.

Agencija za ugljikovodike početkom veljače 2019. godine raspisala je natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Dinaridima, koji se odnosio na četiri istražna prostora. Taj je natječaj završen 10. rujna 2019. godine i na njega je stigla samo jedna ponuda, i to ponuda Ine za samo jedan istražni prostor - DI-14, koji obuhvaća područje gotovo cijele Ličko-senjske te dijelove Zadarske i Karlovačke županije koji se naslanjaju na Liku.

"Hrvatski građani će i dalje imati cijene goriva koje su među najnižima u Europi"

Što se tiče izmjene Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova, Filipović je istaknuo da cijena biogoriva utječe i na povećanje odobrene premije energetskim subjektima, a time i same cijene goriva te se tako predlaže produljenje plaćanja umanjene naknade za nestavljanje biogoriva na tržište.

Hrvatski građani će tako, istaknuo je, "i dalje imali cijene naftnih derivata koje su među najjeftinijima u Europi".

Vlada je izmijenila i uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Ministar financija Primorac rekao je da se, s obzirom na to da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata, snižavaju visine trošarina za najprodavanije energente, a to su bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje, za razdoblje od 4. do 17. srpnja i to za 56.31 euro na tisuću litara benzina, 23.13 eura za tisuću litara dizela i 35.14 eura na tisuću litara loživoga ulja. 

Razdoblje se, kako je rekao, utvrđuje na dva tjedna, kako bi bilo u skladu s uredbom o najvišoj maloprodajnoj cijeni naftnih derivata, što će vladi omogućiti veću fleksibilnost u donošenju odluka.

Pročitajte više