Vlada na zatvorenoj sjednici raspravlja o proširenju jurisdikcije na Jadranu

HRVATSKA Vlada počela je poslijepodne na zatvorenoj sjednici raspravu o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu, a odluku o tome trebala bi sutra iznijeti u Hrvatskom saboru.

U stanci između dviju vladinih sjednica, otvorene i zatvorene, u Banskim dvorima su se na istu temu sastali i čelnici vladajuće koalicije .

Prema dostupnim, neslužbenim informacijama čelnici petorke načelno podržavaju prijedlog da se na Jadranu proglasi ribolovna i ekološka zona, s tim da takva odluka ne bi na snagu stupila odmah, nego tek za godinu dana.

No, u HSS-u, navodno dvoje zašto proglasiti samo ekološku i ribolovnu zonu, ne i gospodarski pojas kad je, tumače neki dužnosnici te stranke, razlika između jednog i drugog - minimalna.

HSS inače od ranije zagovara proglašenje gospodarskog pojasa.

Spomenutu dvojbu HSS-ovci bi kako se neslužbeno saznaje trebali razriješiti večeras, kada bi se trebalo sastati stranačko Predsjedništvo.

Po raspoloživim informacijama Vlada bi već sutra Saboru izložila svoj prijedlog i zatražila zauzimanje stava o tome.

Banski dvori o tome žele imati stav Sabora prije nego premijer Ivica Račan 9. listopada krene u Bruxelles s odgovorima na Upitnik Europske komisije.

Za izglasavanje vladina prijedloga koalicija u Saboru treba 76 glasova.

Vlada mora odlučiti da li će Saboru predložiti proglašavanje ribolovne zone koja podrazumijeva dogovaranje o načinu i količini izlova ribe u Jadranu ili gospodarskog pojasa što znači proširenje jurisdikcije Hrvatske do sredine Jadrana.

O vladinim stavovima javnost će nakon zatvorene sjednice izvijestiti premijer Ivica Račan, najavljeno je u Banskim dvorima.

Pročitajte više