Vlada: Najniža stopa nezaposlenosti od 1997.

U PRVIH šest mjeseci ove godine stopa nezaposlenosti iznosila je 17,4 posto, što je najmanja stopa od 1997., zabilježen je rast BDPa od 3,8 posto, što govori o rastu gospodarskih aktivnosti, rekao je ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješće o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište ove godine.

U tom su razdoblju prihodi proračuna iznosili 36,9 milijardi kuna što je 5,9 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi poslovanja iznosili 40,9 milijardi kuna.

Povećanje rashoda za 9,5 posto Šuker objašnjava plaćanjem svih neplaćenih računa i dubioza iz prošle godine.

Na prigovore da se ponovno javlja nelikvidnost, Šuker odgovara podatcima da je broj insolventnih pravnih osoba od konca prošle do sredine ove godine smanjen za oko 1.500, da je za oko tri tisuće smanjen broj zaposlenih u takvim tvrtkama.

To pokazuje da se likvidnost povećala, da se obveze podmiruju, rekao je ministar financija.

Najavio je da će njegovo Ministarstvo u rujnu Vladi predložiti zakon o financijskoj policiji, a posebna će pozornost u njemu biti posvećena naplati trošarina i PDV-a, prije svega povrata pretporeza.

To su očito dvije sive rupe, ocijenio je Šuker, koji je, temeljem procjene Europske komisije za Sloveniju, došao do računice da siva ekonomija na BDP u Hrvatskoj utječe više od 30 posto.

Trgovačka društva u vlasništvu države, njih 21, lani su ostvarili dobit od 1,47 milijardi kuna, što je gotovo za petinu više nego u 2002., podatak je iz izvješća o poslovanju tih društava što ga je danas prihvatila Vlada.

U toj računici nema dobiti HT-a, a dobit te tvrtke (zajedno s HT- Mobilnim telekomunikacijama) iznosi oko 1,5 milijardi kuna.

Tvrtke u državnom vlasništvu prošle su godine planirale investicije u iznosu 15 milijadi kuna, a ostvarile 12,4 milijarde.


Pročitajte više