Vlada: Napisima o Sanaderovom satu cilj je njegovo narušavanje ugleda i vjerodostojnosti

SATOVI premijera Sanadera uzburkali su hrvatsku javnost, pa se Vlada oglasila priopćenjem u kojem, kako pišu, "žele reagirati na netočne, neutemeljene i senzacionalističke napise kojima je cilj pokušaj narušavanja ugleda i vjerodostojnosti Predsjednika Vlade".

"O kampanji koju pojedini mediji posljednjih dana smišljeno provode protiv predsjednika Vlade prije svega svjedoči činjenica da napisi na tu temu polaze od netočnih i konstruiranih tvrdnji, da se namjerno zanemaruju već ranije javnosti izneseni i poznati podaci, sve radi stvaranja senzacionalističkih konstrukcija. Primjeri medijskih manipulacija s objavljivanjem fotografija skupocjenih ručnih satova, među kojima je više onih koje premijer ne posjeduje, a koji mu se lažno pripisuju,  jasno potvrđuju da je riječ o smišljenoj i nasrtljivoj kampanji objeda." - navodi se u priopćenju.

"Tim povodom Ured za odnose s javnošću Vlade RH ponavlja da se u posljednje vrijeme u dijelu medija, takvim senzacionalističkim pristupom i lažnom brigom za javno dobro pokušava stvoriti predodžba o nepoželjnosti i društvenoj štetnosti privatne imovine i poštivanja privatnog poduzetništva, uglavnom upravo u ime privatnih i komercijalnih, pa moguće i političkih interesa pojedinaca." - dodaje se u priopćenju.

U priopćenju stoji kako je Sanader u više navrata javnosti obznanio podrijetlo svoje imovine stečeno tijekom više desetljeća poduzetničkog rada u inozemstvu i domovini, uključujući i nekoliko spomenutih ručnih satova, kao dio kolekcije koju prikuplja već gotovo trideset godina, te da se Sanader zalaže se za jasne, javne i za sve jednako važeća mjerila ispunjavanja  imovinske kartice, uključujući i jasno utvrđivanje kriterija, kao i svih ostalih obveza dužnosnika.

"Vlada Republike Hrvatske će uputiti u tom smislu zahtjev Povjerenstvu za sprječavanju sukobu interesa da se odredi prema tome treba li u imovinskim karticama dužnosnika upisivati nakit, ručne satove, krzna, sagove, antikvitete, dizajnerski namještaj, elektroničke uređaje skupih marki. Ukoliko treba Vlada  RH će tražiti informaciju o tome jesu li svi dužnosnici to i upisali." - navodi se u Vladinom priopćenju.

"Odbacujući u cijelosti spomenute tendenciozne napise, Ured za odnose s javnošću Vlade RH uočava i lažni populizam koji, skrivajući vlastite, nerijetko dvojbene komercijalne interese i podrijetlo sredstava, pokušava zagovarati povratak na stari, prevladani društveni sustav socijalističkog i komunističkog morala i vrijednosti uravnilovke i egalitarizma. Hrvatskoj je javnosti takav sustav vrijednosti itekako poznat i Hrvatska je iz tog sustava vrijednosti izašla upravo radi stvaranja društva bogatstva, poduzetništva i slobodnog tržišta, u kojemu vrijednosti neće podlijegati politički i interesno obojenim medijskim hajkama." - zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više