Vlada: Neistinita je Mesićeva izjava "da je tražio objavu studije o Družbi Adriji i da je Vlada taji"

HRVATSKA Vlada danas je reagirala i "oštro osudila neistinitu sinoćnju izjavu predsjedničkog kandidata i predsjednika Republike Stjepana Mesića" da je od Vlade tražio da se Studija o utjecaju na okoliš projekta Družba Adrija javno objavi te da mu nije poznato zašto Vlada taji Studiju.

"Te tvrdnje ni u jednom dijelu ne odgovaraju istini. Predsjednik Stjepan Mesić nije zatražio objavu Studije niti od Vlade niti od nadležnog Ministarstva, a tvrdnju da Vlada RH taji Studiju smatramo zlonamjernom insinuacijom koju oštro osuđujemo", navodi se u priopćenju iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću u kojem se također ističe da je "Predsjednikova izjava o tobožnjoj tajnosti Studije dana isključivo u predizborne svrhe".

Mesić je to izjavio u sinoćnjoj emisiji Hrvatske televizije "Otvoreno sučeljavanje predsjedničkih kandidata".

Vlada u priopćenju navodi da je postupak procjene Studije utjecaja na okoliš projekta Družba Adrija propisan Zakonom i Pravilnikom i objavljen na web stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Objavljeno je također i izvješće o Studiji s osnovnim podacima o predmetu obrade i izrađivačima Studije te imena, podaci i reference članova Komisije za procjenu studije utjecaja na okoliš projekta Družba Adrija.

U odgovoru na otvoreno pismo Vijeća franjevačkih zajednica nadležno je Ministarstvo u obraćanju javnosti i na svojoj web stranici navelo da je izrađen poseban program za objavu sažetka Studije na web stranici ministarstva i da će, zbog opsežnosti Studije, biti formirana posebna web stranica na kojoj će biti objavljena cjelovita Studija s izuzetkom dijelova koji su proglašeni državnom tajnom, a koji neće imati utjecaja na kvalitetu rasprave.

Sve će to uslijediti nakon što Komisija ocijeni da je Studija kompletna i odluči je uputiti na javni uvid. Članovi komisije dobili su Studiju na ocjenu i prva sjednica Komisije zakazana je za 17. siječnja 2005.

Sjednice komisije su javne, a pravilnik obvezuje komisiju na davanje odgovora i obrazloženja na primjedbe i prijedloge iz javne rasprave.

Iz svega toga proizlazi da je Predsjednikova izjava o tobožnjoj tajnosti Studije dana isključivo u predizborne svrhe s ciljem postizanja trenutačnog efekta, navodi se u Vladinom priopćenju.

(Hina) xpp ysšh

Pročitajte više