Vlada odbila ukidanje članarina za HGK i turističke zajednice

Foto: Robert Anic/PIXSELL, vlada.hr

PREDSJEDNIK Mosta Božo Petrov uputio je nekoliko prijedloga saboru, a dva od njih se odnose na Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakon o članarinama u turističkim zajednicama.

>>U turizmu pljušte otkazi, ali u HTZ-u ih neće biti. Znate li koliko ih plaćamo?

Petrov je, naime, predložio da se za 2020. godinu ukine plaćanje članarine za turističke zajednice, a od 1. travnja pa do kraja godine da se obustavi i plaćanje članarine za HGK.

Vlada je predložila saboru da te prijedloge Bože Petrova ne prihvati, a za sve je objavila i obrazloženja. 

Odbili prijedlog o ukidanju članarina za HGK

Vlada je odbila prijedlog o ukidanju plaćanja članarina za HGK do kraja godine jer je Skupština HGK privremeno ukinula obvezu plaćanja članarine iako su je oni ukinuli na kraći period nego što Petrov traži. HGK je, naime, donijela odluku o ukidanju naplate članarine od 1. ožujka do 31. svibnja.

“Vlada Republike Hrvatske mišljenja je da nastup posebnih okolnosti, odnosno ''događaja ili određenog stanja koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu'', kako to navodi Predlagatelj, kao i mjere koje se trebaju poduzeti u svrhu sanacije navedenih okolnosti, nije potrebno posebno regulirati zakonom. Pojava takvih okolnosti ima nesporni utjecaj na život u cjelini, a ne samo na gospodarstvo i mogućnost podmirivanja obveze plaćanja članarine raznim stručno-poslovnim organizacijama koje imaju ustanovljeno obvezno članstvo. 

Osim poduzimanja zakonodavnih inicijativa postoje i drugi mehanizmi, aktiviranjem kojih se daje odgovor na nastale okolnosti. Kao dokaz uspješnosti takvog mehanizma, možemo navesti upravo primjer Skupštine Hrvatske gospodarske komore koja je donijela Odluku o privremenom ukidanju obveze plaćanja članarine (Narodne novine, broj 36/20), kojom je privremeno stavila izvan snage odredbe Odluke o financiranju Hrvatske gospodarske komore, (Narodne novine, broj 4/20), kojima se propisuje obveza, visina i način plaćanja članarine za članice Hrvatske gospodarske komore. Ovakav pristup omogućava brzo i učinkovito djelovanje bez pokretanja zakonodavne inicijative”, zaključuju iz vlade.

Prijedlog zakona o dopuni Z... by Index.hr on Scribd

Odbili i prijedlog ukidanja članarina za turističke zajednice

Odbili su i prijedlog Bože Petrova za ukidanje članarina u turističkim zajednicama uz obrazloženje kako pripremaju novi krug olakšanja za poslodavce. Dodali su ipak kako će se njegov prijedlog razmotriti kada se budu radile te nove mjere olakšanja.

“Vlada Republike Hrvatske priprema novi krug mjera za olakšavanje poslovanja gospodarstvenika. U sklopu tih mjera razmotrit će se i navedeni prijedlog. Odgoda plaćanja članarine (kao javnog davanja) koja se plaća turističkim zajednicama i koja je regulirana Zakonom o članarinama u turističkim zajednicama, rješava se kroz izmjene Općeg poreznog zakona i pripadajućeg pravilnika, s obzirom na to da poslove evidencije, obračuna i naplate članarine od pravnih i fizičkih osoba obavlja Ministarstvo financija, Porezna uprava.

Za svoje predstavnike, koji će u vezi s iznesenim mišljenjem biti nazočni na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila Garija Cappellija, ministra turizma, Tončija Glavinu i Franu Matušića, državne tajnike u Ministarstvu turizma, te Moniku Udovičić, pomoćnicu ministra turizma”, objavili su. 

Prijedlog zakona o dopuni Z... by Index.hr on Scribd

Bujas: Zašto nisu ukinuli prisilne naplate?

O ukidanju naplate HGK danas se oglasio i Hrvoje Bujas u Facebook grupi Glas poduzetnika.

“…zašto se na današnjoj sjednici Vlade nisu ukinule prisilne naplate HGK-u i HOK-u? Da, to je bila jedna od točki, ali je odbačena!

Da li je politika ili pripadnost istoj političkoj stranci jedini i odlučujući razlog? Zanimljivo je da se sada 30 godina nereda, pljačke i nerada HGK, opetovano stavlja pod tapet, a Burilović istovremeno izjavljuje da je Vlada prihvatila “njihove prijedloge relaksacije”, što je notorna glupost, ministarstva su ionako dala svoje prijedloge prije HGK, njihov performans je bio običan PR trik, no izgleda da se javnosti prodaje jedan spin, no taj spin gospodo neće proći.

Jedno od najvažnijih pitanja UGP-a prema svim strankama u skoro izborno vrijeme će biti: da li planirate ODMAH (a najkasnije u roku od 100 dana) ukinuti prisilne članarine HGK i HOK-u? Da ili Ne. 

Pa nek hrvatska javnost zna istinu”, napisao je.

Pročitajte više