Vlada odgovara "Potrošaču": Hrvatska raspolaže s tromjesečnim rezervama nafte

HRVATSKA u svakom trenutku raspolaže s rezervama nafte dostatnim za tri mjeseca, ističe Vlada u odgovoru na jučerašnji upit Društva za zaštitu potrošača Hrvatske ´Potrošač´.


´Potrošač´ u otvorenom pismu pita premijera Ivicu Račana hoće li eventualni rat u Iraku i ´naftni šok´ kao njegova posljedica dovesti do 25 postotnog poskupljenja naftnih derivata i lančanog poskupljenja ostalih proizvoda u Hrvatskoj.


Vlada kroz resorna ministarstva i nadležne službe kontinuirano prati stanje i razvoj događaja, kako u opskrbi energentima i kretanju cijena robe široke potrošnje, tako i vanjskopolitičke događaje, kaže se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

U maloprodajnoj cijeni naftnih derivata 30 posto otpada na cijenu nafte dok preostali dio čine razna davanja - porezi, izdvajanja za ceste, za zaštitu okoliša i dr.

U slučaju kada bi cijena barela nafte na svjetskom tržištu drastično porasla, a to prijetilo poremećajem makroekonomske stabilnosti i cijena, Vlada bi razmotrila mjere za stabilizaciju.

Jedna od mogućih mjera bila bi smanjenje davanja koja sudjeluju u konačnoj cijeni naftnih derivata, kaže se u priopćenju.

No, takav razvoj događaja malo je vjerojatan jer stručnjaci procjenjuju da nisu moguće značajne promjene cijene sirove nafte budući da bi to izazvalo poremećaj ponude i potražnje na svjetskom tržištu, a to ne odgovara ni proizvođačima niti potrošačima nafte.

Takva situacija dodatno potvrđuje opravdanost projekata kao što je integracija naftovoda Družba i Adria, za koji je nedavno potpisan međuvladin sporazum o podršci, ističe Vlada.

Između ostalog, taj naftovod povećava sigurnost i kvalitetu dobave sirove nafte svim rafinerijama na trasi JANAF-a.

Pročitajte više