Objavljeno kakve se cijene goriva očekuju od sutra

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

VLADA je danas odmrznula cijene goriva, što znači da nas na benzinskim crpkama čekaju nove cijene goriva. 

Podsjetimo, vladinom uredbom Eurosuper 95 od sredine listopada bio je limitiran na 11.10 kuna, a Eurodizel na 11 kuna. 

Portal cijenegoriva.info objavio je neslužbene informacije o cijenama koje će biti na snazi od ponoći.

"Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti jeftiniji za 16.5 kuna, prosječni spremnik dizela mogao bi biti jeftiniji za 6.5 kuna, a prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti jeftiniji za 2 kune", objavili su.

To bi značilo da će litra benzina od ponoći biti jeftinija u prosjeku oko 30 lipa, dizela oko 13 lipa i LPG-a oko 4 lipe.

Štern: Dobra odluka donesena u pravo vrijeme

Stručnjak za energetiku Davor Štern za N1 je komentirao odluku vlade o ukidanju blokade cijene goriva.

"To je dobra odluka donesena u pravo vrijeme. Ono što me čudi je da se percipira kao odluka o zamrzavanju – po meni je to trebala biti odluka o maksimiziranju cijena – da ona ne može ići prema gore. Ako bi se ponovilo, treba biti odluka o maksimiziranju gornje granice cijene", komentirao je Davor Štern. 

Bismo li plaćali manje za gorivo da ograničenja nije bilo, kaže da je teško predvidjeti.

"Nekakva administrativna kontrola cijena u osjetljivom području kao što su energenti je uvijek potrebna", smatra stručnjak za energetiku.

Hoće li cijene nafte početi padati?

"U državnim financijama postoje potrebe. Svaka država planira prihode na bazi parametara koje može uvesti u fiskalni dio sustava, a plivajuće trošarine mogu dovesti do velikog nereda na tržištu. Rigidni model koji mi imamo je dosta dobar, ali neka administrativna ili regulatorna uloga država je potrebna da se ne dozvoli da cijene odu u pravcu jer bi netko htio više zaraditi. Energenti su osnova gospodarstva svake zemlje i njihova cijena i veliki skokovi mogu izazvati lančane reakcije koje mogu dovesti do poskupljenja velikog niza proizvoda", rekao je.

Hoće li cijene nafte početi padati, Štern kaže da je teško reći: "Toliko je nepoznanica koje nemaju zajednički nazivnik da je teško davati prognoze. Nafta je počela padati, pandemija se širi. Ako se zaustave ekonomske aktivnosti, jasno je da će to izazvati pad cijena i potrošnje, a nakon toga ponovno rast. Cijena nafte je pala, ali cijena derivata nije pala. Izloženi smo cijenama na Mediteranu, a svaki distributer u Hrvatskoj ima različite izvore snabdijevanja."

Kaže da plin drži cijenu i nešto malo se stabilizirao. "Vidjet ćemo što će biti sa Sjevernim tokom 2. On može biti oružje za odgovor na političke akcije bilo koje strane", rekao je zaključno Štern.

Cijene goriva zamrznute od 14. listopada

Podsjetimo, vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u sljedećih 30 dana mogu prodavati  Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11.10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS odredila maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

Nadalje, 11. studenoga vlada je produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva.

Hrvatska je od 2014. u situaciji da joj tržište u potpunosti određuje cijene goriva. No vlada je u listopadu prvi put posegnula za člankom 9., stavak 2, Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena. Taj članak, naime, govori da vlada iznimno može radi zaštite potrošača i zbog drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najdulje 90 dana.

Pročitajte više