Vlada: Po izvješću državnog odvjetništva zaustavljen trend porasta kriminala

DRŽAVNO odvjetništvo lani je zabilježilo bitne pomake u radu, nakon dužeg razdoblja zaustavljen je trend porasta kriminala, a ukupan je broj prijavljenih kaznenih djela i počinitelja smanjen za jedan posto, istaknuto je na današnjoj sjednici Vlade koja je izviještena o radu Državnog odvjetništva u 2002.

Rezultatima rada u prošloj godini izuzetno je zadovoljan i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Zaostatci Državnog odvjetništva lani su smanjeni za više od pola, taj je trend nastavljen i u ovoj godini, pa Bajić očekuje da do kraja 2003. Državno odvjetništvo neće imati zaostataka.

Bajić je naveo da je lani broj ubojstava smanjen za 13 posto, za 15 posto pao je broj prijava kaznenih djela protiv imovine, a za 16 posto je manji maloljetnički kriminal.

USKOK, tvrdi Bajić, bilježi bitne pomake u otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela korupcije, no, kod organiziranog kriminala samo je u dva slučaja mogao dokazati da se radi o zločinačkim organizacijama.

Za kaznena djela organiziranog kriminala prijavljene su 244 osobe, od čega je dva posto (četiri osobe) organizatora, a sedam posto je pripadnika zločinačkih organizacija, dok su ostalo organizatori i pripadnici organiziranih kriminalnih grupa.

Najčešće kazneno djelo povezano sa zločinačkim grupama je ilegalno prebacivanje stranaca preko granice, a po tvrdnjama ministra unutarnjih poslova Šime Lučina Hrvatska je u proteklih godinu i pol broj ilegalnih emigranata smanjila za čak 71 posto. Uz to, kriminalne grupe najčešće se organiziraju radi krađa automobila, trgovine narkoticima, krivotvorenja novca, prijevara i sl.

Članovi Vlade, a i sam Bajić, posebno su upozorili na potrebu učinkovitijeg procesuiranja gospodarskog kriminala jer je riječ o složenim kaznenim prijavama i procesima za koje je potrebno educirati ljude koji se time bave, a nužne su i promjene zakonskih odredbi.

(Hina)bn/um sšh



Pročitajte više