Vlada: Pogrešno prenesena izjava potpredsjednika Hebranga o mogućem projektu osnivanja jake državne banke

HRVATSKA Vlada reagirala je danas na "pogrešno prenesenu izjavu potpredsjednika Andrije Hebranga o mogućem projektu osnivanja jake državne razvojne banke", ističući da Hebrang "nikako nije govorio o tome da strane banke koče domaće investicije, kako prenosi jedan današnji dnevni list".

Govoreći o projektu osnivanja jake državne razvojne banke, potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang nije izjavio da je to jedinstven stav Vlade već je rekao da Vlada o tome još nije raspravljala te da o tom pitanju iznosi svoj osobni stav. Hebrang nikako nije govorio o tome da strane banke koče domaće investicije, kako prenosi jedan današnji dnevnik, navodi Vlada u demantiju.

Govoreći o mogućnostima osnivanja državne razvojne banke Hebrang je rekao da bi svaka država, pa i Republika Hrvatska trebala imati jednu jaku nacionalnu banku. Sve druge interpretacije izjave potpredsjednika Hebranga koje su objavljene u jednim dnevnim novinama, ne odgovaraju istini niti kontekstu spomenute izjave, stoji u demantiju Vlade.

U današnjem broju jedan hrvatski dnevnik donosi tekst pod naslovom "Strane banke koče domaće investicije" u kojem navodi da je potpredsjednik vlade Andrija Hebrang u razgovoru za Plavi radio oštro napao banke u Hrvatskoj, kojih je više od 95 posto u stranom vlasništvu. Hebrang je, prenosi taj list, izjavio da su strane banke kočile investicije u Hrvatskoj , "jer nisu bile zainteresirane za razvojne projekte hrvatskoga gospodarstva, jer oni konkuriraju segmentu gdje one najviše zarađuju, a to je uvoz".

U tekstu također piše da je Hebrang, a to je i jedinstven stav Vlade, za skoro osnivanje jake državne razvojne banke, pri čemu su sve opcije još otvorene od transformiranja Fine u banku, pa do njezina ujedinjavanja s HBOR-om, Poštanskom i Croatia bankom.

Pročitajte više