Vlada popustila pristisku liječnika

VLADA je danas donijela Uredbu o dodatku na plaću liječnika i stomatologa od 10 posto osnovice u 2005., priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću nakon, kako je navedeno, telefonske sjednice Vlade.

Liječnici će ostvariti dodatak na plaću zbog izvanredne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, priopćeno je.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić izjavio je za Hinu da je to znak dobre volje prema liječnicima uoči najavljena općeg štrajka za ponedjeljak, 11. travnja. No, dodao je, "to nije popuštanje sindikalnim prijetnjama štrajkom, već je Vlada prepoznala određene nepravilnosti, a s time su se složili i ostali sindikati, potpisnici Granskoga kolektivnog ugovora (GKU), jer takav dodatak pripada liječnicima u okviru financijskih mogućnosti države".

Ministar je rekao da će liječnicima 10-postotni dodatak na plaću biti isplaćen u svibnju.

"Da je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) prihvatio ponudu kojom bi se dodatak od 10 posto vezao uz GKU, liječnicima bi se dodatak isplatio sa zaostatcima od početka godine. No Sindikat je to odbio pa se Uredba primjenjuje od dana kad je donesena", rekao je Ljubičić.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić nije želio komentirati Vladinu Uredbu. Kratko je izjavio da će se sutra sastati članovi Štrajkaškog odbora, a u petak i skupštine sindikata, koji će utvrditi stajalište o Uredbi.

HLS traži od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi primjenu Strukovnoga kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe i povećanje liječničke plaće za 10 posto u ovoj godini.

Vlada, međutim, odbija primijeniti SKU jer sud još nije odlučio o tužbi Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata medicinskih sestara koji traže poništenje SKU-a, smatrajući ga nezakonitim, s čime se u međuvremenu složila i Vlada.

Pročitajte više