Vlada poslala Hrvatskom saboru prijedlog udžbeničkog standarda

VLADA RH danas je na zatvorenoj sjednici prihvatila i poslala Hrvatskom saboru na potvrđivanje prijedlog udžbeničkog standarda, te na donošenje po hitnom postupku prijedlog izmjena i dopuna Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.

Prihvaćeno je i Izvješće o ostvarivanju Plana provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europskih zajednica, i njihovih država članica za siječanj 2003.

Vlada je također donijela Uredbu kojom se mijenja Uredba o Carinskoj tarifi za ovu godinu. Uredbom se mijenjaju carinske stope sukladno propisanom Ugovoru o pristupanju Hrvatske srednjoeuropskoj zoni slobodne trgovine CEFTA-i.

Donesena je i Odluka o početku primjene stopa carine iz Uredbe o carinskoj tarifi za ovu godinu, koje se odnose na uvoz roba porijeklom iz Rumunjske.

Vlada je također donijela Odluku o ustupanju evidencija o nestalim, zatočenim, identificiranim, razmijenjenim i oslobođenim iz zatočeništva, ratnim i civilnim invalidima te poginulim osobama, Tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za područje bivše Jugoslavije na temelju zahtjeva za pomoć.

Donesena je i Odluka o raspolaganju stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske, namijenjenih za stambeno zbrinjavanje obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

Vlada je donijela Zaključak kojim prihvaća prijedlog raspodjele sredstava osiguranih u državnom proračunu za ovu godinu na poziciji Ureda za udruge, za programe i projekte udruga kojim se odobrava financijska potpora za ukupno 442 programa i projekta prijavljena od strane 389 udruga, u ukupnom iznosu od 17.088.893,00 kuna.

Vlada je prihvatila prijedlog za osnivanje Instituta za tehnologijsku politiku i razvoj - ITP d.o.o. sa sredstvima u iznosu od 500.000,00 kuna.

Institut bi se osnovao kao trgovačko društvu i registrirao za obavljanje znanstvenoistraživačke djelatnosti kroz pružanje potpore razvoju na znanju utemeljenog gospodarstva, razvijanjem odgovarajućih prijedloga koncepata, strategija, politika, programa te implementacijskih projekata i instrumenata za potrebe korisnika u javnom i poslovnom sektoru. Ministra znanosti Gvozdena Flegu ovlašćuje se da u ime Vlade potpiše Izjavu o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću.

Na sjednici je donesen Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo vanjskih poslova da pokrene postupak kandidiranja Republike Hrvatske u članstvo Komisije o narkotičkim drogama pri Ujedinjenim narodima.

Vlada je donijela i Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade RH i Vlade Republike Singapur, o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, a radi unaprjeđenja i poboljšanja ukupnih gospodarskih odnosa.

Na današnjoj sjednici Vlada je za člana Nacionalnog vijeća za konkurentnost imenovala Gvozdena Flegu.

Vlada je dužnosti člana Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) razriješila brigadira Slavka Halužana te na istu dužnost imenovala stožernog brigadira Antuna Jeričevića.

Vlada je za predsjednika Uprave Trgovačkog društva Lipovica d.o.o. imenovala Marka Žućaka.

Kao stalni korespondent Republike Hrvatske s Grupom za suradnju u borbi protiv zlouporabe nezakonite trgovine drogama Vijeća Europe (Grupa Pompidou) imenovan je dr. Ante Barbir, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću sa zatvorene sjednice Vlade.

Pročitajte više