vlada potvrdila ugovor o zajmu za sređivanje zemljišnih knjiga i katastra

Vlada je na današnjoj je zatvorenoj sjednici potvrdila Ugovor o zajmu između Republike Hrvatske i Međunardone banke za obnovu i razvoj za projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra u iznosu od 26 milijuna EURa, priopćio je Vladin Ured za odbnose s javnošću.

Sredstvima zajma unaprijedit će se usklađivanje podataka iz katastra i zemljišnih knjiga te otkloniti nedostaci u zemljišnom sustavu i poboljšati pristup zemljišno knjižnim i katastarskim podacima.

Na sjednici je Vlada potvrdila Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u borbi protiv terorizma, krijumčarenja i zlouporabe droga te protiv organiziranog kriminala, te Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine drogama, psihotropnim tvarima i prekursorima, terorizma i drugih težih kaznenih djela.

Na zahtjev Hrvatskog sabora da se očituje o Prijedlogu odluke o podjeli sredstava, prava i obveza te rasporedu zaposlenika Javne ustanove HRT-a i trgovačkog društva Odašiljači i veze d.o.o. u sudski registar Vlada je uputila mišljenje da nema primjedbi na taj prijedlog. Predloženom odlukom utvrđuje se podjela sredstava, prava i obveza Javne ustanove HRT-a stečena u razdoblju između 1.siječnja 2001. i 17. travnja 2002., u skladu s kriterijima za podjelu sredstava, prava i obveza.

Vlada je prihvatila Prijedlog udžbeničkog standarda koji joj je dostavilo Ministarstvo prosvjete i športa na prijedlog Vijeća za školske udžbenike te ga uputila Saboru na potvrđivanje.

Vlada je dala suglasnost za nabavu protupožarnog zrakoplova CL-415, od tvrtke ´Bombardier´, Kanada, i to u zamjenu ´dva za jedan´.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog okvirnog licencnog ugovora između Ureda za internetizaciju Vlade Republike Hrvatske i Oracle Software d.o.o. o pravu korištenja programa i usluga.

Vlada je raspustila Gradsko vijeće Grada Virovitice, jer u roku od 30 dana od iskazanog nepovjerenja nije izabran novi gradonačelnik. Za povjerenika Vlade u toj je jedinici lokalne samouprave imenovana dipl. upravna pravnica Danica Radić.

Na sjednici je Vlada odobrila sredstva na teret Tekuće zalihe Državnog proračuna za 2002. godinu Ministarstvu prosvjete i športa za namirenje troškova po pravomoćnim sudskim presudama u sustavu osnovnog i srednjeg školstva (radni sporovi, građansko-pravni sporovi) u iznosu od 6.054.112,32 kuna te nevladinoj udruzi ´Pohod mira i obnove: Hoćemo učiti, raditi i živjeti´ u iznosu od 1.000 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti, za sufinanciranje provedbe Projekta edukacije za ljudska prava, toleranciju, suživot i demokraciju.

Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Slovačke Republike o suradnji i uzajamnoj pomoći u katastrofama.

Vlada je također pokrenula postupak za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Latvije o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima radi unaprjeđenja suradnje na području suzbijanja krijumčarenja i carinskih prekršaja.

Također su pokrenuti postupci za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Libanonske Republike te između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja radi unaprješenja i poboljšanja ukupnih trgovinskih i gospodarskih odnosa.

Vlada je temeljem Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora na sjednici upoznata sa Sporazumom između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i ministra obrane Kraljevine Belgije o suradnji na području obrane, s Protokolom o suradnji između Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije, zatim sa Sporazumom o pravnim i financijskim postupcima te standardima logističke potpore (US-CR-01) između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država te sa Sporazumom između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva nacionalne obrane Helenske Republike o sudjelovanju hrvatskog osoblja u središtu obuke za multinacionalne operacije podrške miru (SOMOPM).

Pročitajte više