Vlada pozdravila proširenje EU

VLADA premijera Ive Sanadera danas je posebnom izjavom pozdravila proširenje Europske unije za deset novih članica te im čestitala na pristupanju europskoj obitelji.

Taj povijesni trenutak označava početak novog razdoblja u životu Europe koja je poslala snažnu poruku da će konsolidacija demokracije i ponekad teške reforme biti nagrađene, ističe se u Vladinoj Izjavi.

Vlada pozdravlja čin proširenja Unije, čestita zemljama koje ulaze u nju, od Slovenije preko Mađarske, do svih drugih, izjavio je premijer Sanader koji će 1. svibnja u Dublinu nazočiti svečanosti proširenja Unije.

Premijer je ocijenio da je to povijesni dan za spomenute zemlje i njihove narode.

Siguran sam da će Hrvatska slijediti taj put, rekao je Sanader na sjednici Vlade. Ustvrdio je i da od 1. svibnja povijest Europe, koju su obilježile podjele i sukobi, više neće biti ista kao do tog datuma.

Vlada je u svojoj Izjavi izrazila zadovoljstvo što su njeni dosadašnji napori prepoznati u pozitivnom Mišljenju Europske komisije o zahtjevu za članstvo u Uniji.

Hrvatska je odlučna nastaviti sa svojim aktivnostima usmjerenima na ispunjenje kopenhaških kriterija, uključujući i usklađivanje svog zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije, navodi Vlada u izjavi.

Vlada će danas usvojiti odgovarajuće izmjene podzakonskih akata koje će omogućiti nesmetani nastavak odvijanja trgovinskih odnosa s proširenom Unijom.

Tim se izmjenama od 1. svibnja ove godine jamči jednakost svih članica Unije u trgovini s Hrvatskom, stoji u Vladinoj Izjavi.

Pročitajte više