vlada pozvala predstavnike hnd-a da zajedničkim razgovorom otklone nesuglasice

Vlada RH poziva predstavnike Hrvatskog novinarskog društva (HND) na sastanak kako bi se u zajedničkom razgovoru otklonile nesuglasice te olakšao rad predstavnika medija., istaknuo je u večerašnjem priopćenju glasnogovornik Vlade i predstojnik Vladina reda za odnose s javnošću Ratko Maček.

"Budući da je HND - u svome (današnjem ) priopćenju upozorio na probleme u komunikaciji novinara s tijelima državne uprave te istaknulo kako se u vezi s tim do sada nije obratio Vladi niti njezinom glasnogovorniku - Vlada RH poziva predstavnike HND-a na sastanak, da bi se u zajedničkom razgovoru otklonile sve nesuglasice te u potpunosti olakšao rad predstavnika medija", navodi se u večerašnjem priopćenju Vladina glasnogovornika Ratka Mačeka.

Dodaje se kako je djelovanje Vlade RH javno i otvoreno prema medijima i javnosti, te se ističe da je u svim ministarstvima u tijeku osnivanje glasnogovorničkih ureda, što će pridonijeti boljoj i učinkovitijoj komunikaciji pojedinih resora s javnošću.

U priopćenju se također navodi kako je "Vladi RH u interesu da javnost bude pravodobno izviještena o njezinu djelovanju, jer su mediji te njihova sloboda i otvoreni pristup informaciji temelji demokracije".

Izvršni odbor HND-a u današnjem je priopćenju pozvao "Vladu i njezina ministarstva da napokon ustroje učinkovit sustav komuniciranja s novinarima i time s javnošću", a potpredsjednik HND-a Zdenko Duka u izjavi Hini rekao je da " u HND- u nisu zaprimili konkretne pisane primjedbe, već su one usmene naravi", i da "takvih usmene naravi ima puno".

Reagirajući na prigovore novinara da ne mogu pravodobno dobiti potrebne informacije u ministarstvima, glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je, za Hrvatski radio, kako do eventualnih poteškoća dolazi zbog spajanja pojedinih vladinih resora, te zato što u mnogima od njih i ranije nisu bili ustrojeni glasnogovornički uredi koji bi bili povezani s Vladinim Uredom za odnose s javnošću". Izrazio je i uvjerenje da će te poteškoće vrlo brzo biti otklonjene.

(Hina) xpp/sp ysp

Pročitajte više